Tην 1η Νοεμβρίου 2008, στον απόηχο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη ολόκληρου του πλανήτη στις τράπεζες, γεννιέται το bitcoin, ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν έχει τη στήριξη καμίας τράπεζας ή επίσημου οργανισμού.

Την 1η Νοεμβρίου του 2008, ένας προγραμματιστής με το όνομα –ή ψευδώνυμο;- Satoshi Nakamoto έστειλε ένα email προς μία ομάδα παραληπτών που ασχολούνταν με την κρυπτογραφία.

«Το τελευταίο διάστημα δουλεύω πάνω σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών το οποίο είναι αποκλειστικά peer-to-peer, χωρίς κάποιο έμπιστο τρίτο μέρος. Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο bitcoin.org/bitcoin.pdf».

Κάπως έτσι, το bitcoin συστήθηκε στον κόσμο. Παραδόξως, η λέξη bitcoin δεν αναφερόταν παρά μόνο δύο φορές στην εμβληματική Λευκή Βίβλο του κρυπτονομίσματος.

Παρότι έχουν περάσει 15 χρόνια από τη δημιουργία του bitcoin και το κρυπτονόμισμα έφτασε στο ιστορικό υψηλό του, τον Νοέμβριο του 2021, να διαθέτει συνολική κεφαλαιοποίηση 1,28 τρισ. δολαρίων, το μεγάλο μυστήριο του δημιουργού του δεν λύθηκε ποτέ.

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της Λευκής Βίβλου.

Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, παρουσιάζοντας πλαστές ή ανεπαρκείς αποδείξεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Dorian Nakamoto, ενός άνδρα από την Καλιφόρνια που επέμενε ότι εφηύρε το Bitcoin, ο αληθινός Nakamoto έστελνε παράλληλα μηνύματα από τον υπολογιστή του ότι ο Τύπος ασχολείται με λάθος άτομο.

Ο Αυστραλός προγραμματιστής Craig Wright επίσης επιμένει ότι εκείνος είναι ο δημιουργός του bitcoin, χωρίς όμως να πείθει.

Και έτσι, διάφορες ιστοσελίδες επιδίδονται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα «κυνήγι θησαυρού», αναζητώντας στοιχεία που θα μαρτυρήσουν την πραγματική ταυτότητα του Satoshi Nakamoto.

Ένα διαθέσιμο στοιχείο για τον μυστηριώδη άνθρωπο που δημιούργησε την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η ηλικία του, η οποία προέκυπτε από το εδώ και πολλά χρόνια ανενεργό προφίλ του σε φόρουμ του P2P Foundation.

Το bitcoin μπορεί να κατρακυλήσει ακόμα και στα $13.000

Ωστόσο, ούτε η ηλικία του φαίνεται να είναι αληθινή, αφού η ημερομηνία 5 Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος 6102 από το αμερικανικό κράτος σχετικά με την κατάργηση της ιδιοκτησίας χρυσού από ιδιώτες.

Εκτός αυτού, το έτος 1975 που αναφέρεται είναι η χρονιά κατά την οποία η ισχύς του εν λόγω εκτελεστικού διατάγματος έληξε. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή, η γενέθλιος ημερομηνία της 5ης Απριλίου 1975 να συμβολίζει απλώς το τέλος στον κυβερνητικό έλεγχο των χρημάτων.

Ένα ακόμα γνωστό στοιχείο για την ταυτότητα του Nakamoto είναι ότι πρόκειται για άνδρα από την Ιαπωνία.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα αυτού του στοιχείου, αφού μέσω των συζητήσεων σε φόρουμ προέκυπτε ότι ο Satoshi Nakamoto είχε μεγάλη ευφράδεια στα αγγλικά.

Μάλιστα, ορισμένες λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε παραπέμπουν σε Βρετανό ή κάτοικο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Επιπλέον, στην πρώτη παρτίδα Bitcoin το 2009, ο Satoshi Nakamoto ενσωμάτωσε στον κώδικα τον τίτλο ενός άρθρου από τους βρετανικούς Times, ο οποίος έγραφε «ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. της Βρετανίας) Alistair Darling στο όριο μίας δεύτερης διάσωσης των τραπεζών».

Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα για μία αντίδραση στο πρώτο κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Όπως έχει επισημάνει σχετικά με το ζήτημα και ο οικονομικός ανταποκριτής του Economist, Matthieu Favas, «η ερώτηση που έθετε ο κόσμος είναι εάν μπορεί να εμπιστευθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα χρήματά του.

Η απάντηση ήταν το Bitcoin». Συνεπώς, ακόμη και η καταγωγή του Satoshi Nakamoto τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι ο άνθρωπος πίσω από το Bitcoin έχει καταφέρει να κρύψει πολύ καλά την ταυτότητά του.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων, άλλοι ότι ο Satoshi Nakamoto είναι μία ιδιοφυία που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα για τη δημιουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο εφευρέτης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει περίπου 1,1 εκατ. bitcoin, δηλαδή αυτή τη στιγμή περίπου 38 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: