Ράλι 35% από τις αρχές Μαρτίου και άνοδο σχεδόν 7% από τις 20 Ιανουαρίου 2025 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόοδος των ΗΠΑ καταγράφει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το Bitcoin, του οποίου η κεφαλαιοποίηση στην παγκόσμια αγορά υπολογίζεται πλέον σε 2,2 τρις δολάρια.

Το Bitcoin ξεκίνησε με νέο ράλι την ημέρα φτάνοντας στο Λονδίνο τα 111.880 δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ μετά την χθεσινή άνοδο της Τετάρτης 21 Μαΐου, με το προηγούμενο να είχε καταγραφεί αμέσως πριν την ορκωμοσία Τραμπ. Τότε οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 104.000 δολαρίων. Στη συνέχεια και έως το Μάρτιο το κρυπτονόμισμα είχε υποχωρήσει έως τα 82.500 δολάρια, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την πολύ έντονη μεταβλητότητά του.

Οι παράγοντες στους οποίους στελέχη της αγοράς κρυπτονομισμάτων αποδίδουν τη νέα άνοδο σε τρεις βασικούς παράγοντες.

-Την πρόσφατη αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται για να μειωθούν οι δασμοί.

-Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολογήσεων Moody’s που έχει κάνει μερίδα της αγοράς, η οποία επιθυμεί να αναλαμβάνει μεγαλύτερα ρίσκα, να αναζητά εναλλακτικές τοποθετήσεις από το δολάριο.

-Τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για πιο ευνοϊκό εποπτικό καθεστώς στα κρυπτονομίσματα, οι οποίες φαίνεται να υλοποιούνται ειδικά καθώς η οικογένειά του αμερικανού προέδρου ασχολείται με αυτά.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά κρυπτονομισμάτων επίσης συχνά επισημαίνουν και την αυξημένη συμμετοχή των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην εν λόγω αγορά ως λόγους για τα κέρδη της. Πριν λίγες μέρες τέτοιοι κύκλοι προέβαλαν δηλώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον -παραδοσιακό σκεπτικιστή των κρυπτονομισμάτων- ο οποίος ανέφερε ότι η τράπεζα θα επιτρέψει στους πελάτες να αγοράσουν Bitcoin. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδίζουν προμήθειες από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε πελάτες.

Ρίσκα και μέτρα από τις αρχές

Το ρίσκο για τους παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων σε κάθε περίπτωση παραμένει υψηλό καθώς οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς και πολύ μεγάλες, όπως φαίνεται και από τα ιστορικά στοιχεία τιμών που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Οι εξελίξεις παραμένουν στο ραντάρ κυβερνήσεων και εποπτικών αρχών σε όλο τον κόσμο –και την Ελλάδα.

Στα πλαίσια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που εγκρίθηκε μόλις πριν μερικές εβδομάδες από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται πιο αυξημένη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων (κρυπτοστοιχείων,) επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία και υποχρέωση ενημέρωσης των επενδυτών για τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που συνεπάγονται οι τοποθετήσεις σε αυτά.

Μεταξύ άλλων ορίζονται ως αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι συνδεδεμένα με συνάλλαγμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Επίσης εντάσσεται ποινική διάταξη για παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Ακόμη προβλέπονται αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών, καθώς και τα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις για παραβίαση της νομοθεσίας για τα κρυπτοστοιχεία (χρηματικά πρόστιμα, ανάκληση άδειας κ.α.).

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας Πολ Άτκινς παρουσίασε το δεύτερο δεκαήμερο το Μαίου προτάσεις για την αναμόρφωση των πολιτικών του θεσμού για τα κρυπτονομίσματα, σχεδιάζοντας να θεσπίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι πιο αισιόδοξοι

Όλα αυτά την ώρα που ενώ το Bitcoin επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο των αγορών σπάζοντας νέο ρεκόρ, παράγοντες του κλάδου έχουν αρχίσει να κάνουν νέες προβλέψεις ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 εκατ. δολάρια.

Στις 15 Μαΐου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitMEX, Άρθουρ Χέις, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής των εν λόγω επενδύσεων αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή του Bitcoinκάνοντας πλέον λόγο ακόμη και για επταψήφια τιμή σε μερικά χρόνια.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ανησυχίες για την πορεία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων λόγω του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων και οι γενικότερες αλλαγές στους ελέγχους κεφαλαίων, μπορεί να κάνουν το Bitcoin να έχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη: