Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τον κόσμο της εργασίας, ωστόσο ο Μπιλ Γκέιτς εκτιμά πως ορισμένες ειδικότητες θα παραμείνουν ακλόνητες εν μέσω της ψηφιακής επανάστασης. Ο ιδρυτής της Microsoft και πρωτοπόρος της τεχνολογικής καινοτομίας, υπογραμμίζει ότι τρεις τομείς θα συνεχίσουν να έχουν υψηλή ζήτηση: οι προγραμματιστές, οι ειδικοί της ενέργειας και οι βιολόγοι.

Οι προγραμματιστές παραμένουν απαραίτητοι

Ο Γκέιτς, σήμερα 69 ετών, προβλέπει ότι οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο ψηφιακό μέλλον. Αν και η ΑΙ έχει κάνει άλματα στην παραγωγή κώδικα, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ανθρώπινη δημιουργικότητα και την ικανότητα προσαρμογής σε σύνθετα προβλήματα. «Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι για τη βελτιστοποίηση και την εξέλιξη του κώδικα», σημειώνει.

Η ενέργεια παραμένει στα χέρια των ανθρώπων

Ο ενεργειακός τομέας αποτελεί έναν ακόμα χώρο όπου η ανθρώπινη παρουσία κρίνεται αναγκαία. Παρά τις αναλυτικές δυνατότητες της ΑΙ, η λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε ένα τόσο περίπλοκο και κρίσιμο πεδίο, όπως η ενέργεια, απαιτεί ανθρώπινη κρίση και εμπειρία. Οι υποδομές είναι πολύπλοκες και τα δεδομένα συχνά δεν αρκούν για την κατανόηση των συστημάτων.

Οι βιολόγοι και η αναντικατάστατη επιστημονική σκέψη

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, και ο τομέας της βιολογίας φαίνεται να αντιστέκεται στην αυτοματοποίηση. Παρότι η ΑΙ μπορεί να διαχειρίζεται τεράστιους όγκους δεδομένων, η ικανότητα δημιουργίας θεωριών και κρίσιμων υποθέσεων παραμένει αποκλειστικά ανθρώπινη. Η διάγνωση και η επιστημονική έρευνα σε βιολογικό επίπεδο απαιτούν διαίσθηση, παρατήρηση και εμπειρία που η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαθέτει.

Το αβέβαιο μέλλον της εργασίας

Ο Γκέιτς, ωστόσο, αναγνωρίζει πως η εξάπλωση της ΑΙ δεν φέρνει μόνο προοπτικές αλλά και προκλήσεις. Μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων όπως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τις εργασιακές συνθήκες. «Πώς θα μοιάζουν οι δουλειές του μέλλοντος; Θα εργάζεται ο κόσμος μόλις δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα;», αναρωτιέται, παραδεχόμενος ότι η τεχνολογική πρόοδος συνοδεύεται από αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη: