Πριν από τρεις μήνες, η Wall Street τιμώρησε τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο επειδή δαπάνησαν τεράστια ποσά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μόνο και μόνο για να παραδώσουν αποτελέσματα που δεν δικαιολογούσαν το κόστος.
Η απάντηση της Silicon Valley αυτό το τρίμηνο; Σχεδιάζει να επενδύσει ακόμη περισσότερο.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών διαδικτύου και λογισμικού – Amazon.com, Microsoft, Meta Platforms και Alphabet – πρόκειται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Στελέχη από κάθε εταιρεία προειδοποίησαν τους traders αυτή την εβδομάδα ότι οι δαπάνες τους θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ή ακόμη και θα αυξηθεί.

Το «όργιο» υπογραμμίζει το ακραίο κόστος και τους πόρους που καταναλώνονται από την παγκόσμια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που πυροδοτήθηκε από την άφιξη του ChatGPT. Οι τεχνολογικοί γίγαντες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα σπάνια high-end τσιπ και να κατασκευάσουν τα data centers που απαιτεί η τεχνολογία. Για να το πετύχουν αυτό, οι εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες με παρόχους ενέργειας για την τροφοδοσία αυτών των εγκαταστάσεων, αναβιώνοντας ακόμη και ένα περιβόητο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η καθεμία προσπαθεί να πείσει τη Wall Street ότι αυτές οι τεράστιες επενδύσεις θα καταστήσουν τις μελλοντικές τους επιχειρήσεις πιο κερδοφόρες από τις σημερινές που πωλούν ψηφιακές διαφημίσεις, αγαθά και λογισμικό.

Σε μια κλήση προς τους επενδυτές την Πέμπτη, ο Άντι Τζέισι, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια «πραγματικά ασυνήθιστα μεγάλη, ίσως μια φορά στη ζωή ευκαιρία», η οποία αποδεικνύεται από την πρόβλεψη της εταιρείας του για ρεκόρ 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες για το 2024. «Νομίζω ότι οι πελάτες μας, η επιχείρηση και οι μέτοχοί μας θα αισθάνονται καλά γι’ αυτό μακροπρόθεσμα – ότι το επιδιώκουμε επιθετικά». Οι αναλυτές της MoffettNathanson χαρακτήρισαν τις δαπάνες της Amazon «πραγματικά εκπληκτικές».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις σε γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και άλλα φουτουριστικά έργα, τα οποία τώρα χαρακτηρίζει ως βασικά για το μέλλον της εταιρείας του. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Meta μπορεί να φθάσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός κεφαλαιουχικών δαπανών της Alphabet ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες της Wall Street και ο οικονομικός διευθυντής της Ανατ Εσκενάζι προέβλεψε «σημαντική» αύξηση το 2025.

Η Apple έχει επίσης δεσμευθεί να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας μια σουίτα υπηρεσιών, όπως μια πιο ικανή Siri, που ονομάζεται Apple Intelligence. Αλλά τα σχετικά αδύναμα οικονομικά της αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο δεν βοηθήθηκαν από τα νέα προϊόντα AI, τα οποία ως επί το πλείστον δεν είχαν φτάσει.

Ανάμεικτα τα αποτελέσματα των Big Tech

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών αυτή την εβδομάδα ήταν ανάμεικτα. Οι μετοχές της Amazon και της μητρικής Alphabet της Google σημείωσαν άνοδο αφού οι εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη τους, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη των μονάδων υπολογιστικού νέφους. Όμως οι μετοχές των Meta και Microsoft υποχώρησαν αφού τα σχέδια δαπανών της πρώτης προκάλεσαν νευρικότητα και οι προοπτικές της δεύτερης για την αύξηση των εσόδων από το cloud απογοήτευσαν.

Η Alphabet, η Microsoft και η Meta σημείωσαν μικρή άνοδο κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση της Παρασκευής, ενώ η Amazon σημείωσε άνοδο 6,7% πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Η Apple υποχώρησε στις πρώτες συναλλαγές κατά περίπου 1,1%.

Για τη Microsoft, οι ατελείς τριμηνιαίες επιδόσεις της δεν προήλθαν επειδή οι πελάτες δεν έκαναν ουρά για να πληρώσουν για τις προσφορές της στο cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά επειδή η εταιρεία δεν μπόρεσε να χτίσει αρκετά γρήγορα τη χωρητικότητά της. «Αυτή η ζήτηση εμφανίστηκε όλη πολύ γρήγορα», δήλωσε ο CEO Σάτια Ναντέλα στους επενδυτές σε μια κλήση την Τετάρτη. Τα κέντρα δεδομένων, πρόσθεσε, «δεν χτίζονται εν μία νυκτί».

Η Microsoft δαπάνησε 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο, μια αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι – και ένα ποσό υψηλότερο από ό,τι είχε ξοδέψει ποτέ η εταιρεία για ακίνητα και εξοπλισμό σε ένα μόνο έτος πριν από το 2020. Η οικονομική διευθύντρια Amy Hood δήλωσε στους επενδυτές ότι η Microsoft θα εργαστεί για να θέσει το ζήτημα της προμήθειας των κέντρων δεδομένων σε μια «πιο ισορροπημένη θέση».

Οι αναλυτές ήταν σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι ότι οι δυσκολίες προμήθειας των κέντρων δεδομένων της Microsoft θα διευθετηθούν τελικά. Το ζήτημα θα περιορίσει «σε μικρό βαθμό» την επιχείρηση cloud της Microsoft, αλλά οι επενδύσεις της εταιρείας, ιδίως το μεγάλο μερίδιο της στην OpenAI, «φυτεύουν τους μακροπρόθεσμους σπόρους για την επιτυχία», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους μετά τα αποτελέσματα της εταιρείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανησυχία της Wall Street για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αυτή την εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Reality Labs, το τμήμα της που κατασκευάζει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και άλλα gadgets που απέχουν πολύ από την εμπορική επιτυχία. Η εταιρεία έχει επίσης ξοδέψει πολλά για να κατασκευάσει τα μοντέλα Llama που στοχεύουν να ανταγωνιστούν την Google και την OpenAI.

Ο Ζάκερμπεργκ υποστήριξε ότι αυτές οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνουν την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, την πώληση διαφημίσεων στο Facebook και το Instagram. Αλλά οι επενδυτές θα παραμείνουν νευρικοί για τυχόν σημάδια αδυναμίας στην επιχείρηση διαφημίσεων «καθώς συνεχίζουν να περιμένουν την απόδοση των μεγαλύτερων στοιχημάτων AI της Meta», δήλωσε η Τζάσμιν Έρμπεργκ, κύρια αναλύτρια της Emarketer.

Παρόλα αυτά, η μετοχή της Meta έχει αυξηθεί κατά 60% φέτος. Και ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι οι μεγάλες δαπάνες του Zuckerberg θα αποδώσουν στην πορεία. «Φυσικά, η ιστορία είναι με το μέρος του», έγραψε η MoffettNathanson στην έκθεσή της, «και οι επενδυτές έχουν πλέον εκπαιδευτεί ότι η υπομονή εδώ είναι αρετή».

Διαβάστε ακόμη: