Όταν ο Τζεφ Μπέζος επενδύει, φαίνεται πως μια καλή ιδέα κρύβεται από πίσω και καλό είναι οι ανά τον κόσμο επενδυτές να το προσέξουν…

Με μια καθαρή περιουσία περίπου 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon, είναι ένας από πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – δεύτερος μετά τον Έλον Μασκ (τουλάχιστον προς το παρόν).

Η νεότερη μεγάλη αγορά του Μπέζος είναι ενδιαφέρουσα: πρόκειται για την Ula, μια ιδιωτική νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδονησίας.

Η επένδυση φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο την Ula, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που ξανοίγονται στη Νοτιοανατολική Ασία, με πολλές άλλες ευκαιρίες να διαπραγματεύονται δημόσια στην ευρύτερη περιοχή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις μεγάλες μετοχές ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ασία.

Alibaba

Η Alibaba είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 80% των διαδικτυακών αγορών της Κίνας πραγματοποιείται μέσω της Alibaba. Όταν η εταιρεία έκανε δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 25 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.

Όμως, οι μετοχές είναι σε έκπτωση περίπου 50% το τελευταίο έτος.

Γιατί; Η κινεζική κυβέρνηση έπαιξε μεγάλο ρόλο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα στην εταιρεία και της επέβαλε πρόστιμο 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι έχασε έδαφος το 2021, η Alibaba φαίνεται να ανακάμπτει.

Την Πέμπτη, οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 8% λόγω της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπινγκ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια εικονική σύνοδο κορυφής πριν από το τέλος του έτους.

Sea Limited

Η Sea Limited ιδρύθηκε το 2009 ως εταιρεία τυχερών παιχνιδιών – μάλιστα και σήμερα διατηρεί σχετικό τμήμα.

Αλλά η επιχείρηση ξεκίνησε πραγματικά το 2015 με την κυκλοφορία του Shopee, μιας διαδικτυακής αγοράς που χρησιμοποιείται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης.

Μόνο στη Σιγκαπούρη, η Shopee μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 13,6 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

Η πλατφόρμα παιχνιδιών της Sea Limited – Garena – συμβάλλει επίσης στην επιτυχία της, με το εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι Free Fire να έχει υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο λήψεις νωρίτερα φέτος. Αυτό το καθιστά το παιχνίδι με τις υψηλότερες πωλήσεις για κινητά στη Νοτιοανατολική Ασία από το 2ο τρίμηνο του 2021.

Η στρατηγική ανάπτυξης της Sea Limited βασίζεται στην επέκτασή της σε όλο τον κόσμο, και όπως φαίνεται δεν έχει πρόβλημα να το κάνει. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, το Shopee είναι αυτή τη στιγμή η πιο αγορασμένη εφαρμογή αγορών της χώρας.

Τον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές της Sea αυξήθηκαν κατά 93% και η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τα έσοδά της κάθε τρίμηνο.

JD.com

ο JD.com είναι ένας ακόμα από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές της Κίνας.

Όπως και η Amazon στις ΗΠΑ, η JD προσφέρει παράδοση αυθημερόν και παράδοση την επόμενη μέρα σε όλη την Κίνα.

Και όπως και η Alibaba, η JD υπόκειται στους πρόσφατους κανονισμούς της Κίνας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ

«Αναμφίβολα, πιστεύουμε ότι η εισαγωγή κανονιστικών πολιτικών στη βιομηχανία του Διαδικτύου πρόσφατα είναι καλή εξέλιξη για τη μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη των βιομηχανιών», δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ο Ξου Λέι, Διευθύνων Σύμβουλος της JD Retail.

Αυτή η ευχάριστη προσέγγιση προέρχεται πιθανώς από το γεγονός ότι η JD.com πρόσθεσε 32 εκατομμύρια χρήστες το τελευταίο τρίμηνο, ένα υψηλό ρεκόρ για την εταιρεία. Το πιο σημαντικό, αυτό μεταφράστηκε σε ισχυρή αύξηση των εσόδων της σε ετήσια βάση κατά 26%.