Να καθησυχάσει τους επενδυτές κατάφερε ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου Alibaba, μετά το πρόστιμο μαμούθ ύψους 2,3 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τις κινεζικές αρχές, με τη  μετοχή να σημειώνει ράλι 9% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Alibaba βρίσκεται από τον Δεκέμβριο στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών, με την «υποψία μονοπωλιακών πρακτικών». Οι ρυθμιστικοί φορείς έκριναν το Σάββατο ότι ο όμιλος, που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό Τζακ Μα, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις και καταδίκασαν την εταιρία να πληρώσει βαρύ πρόστιμο.

Η Alibaba κατηγορήθηκε κυρίως για το ότι απαιτούσε την αποκλειστικότητα των εμπόρων που ήθελαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις πλατφόρμες της, σε βάρος των ανταγωνιστικών ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Αποδεχόμαστε με ειλικρίνεια αυτές τις κυρώσεις και θα συμμορφωθούμε πλήρως», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Τζόι Τσάι. «Επωφεληθήκαμε από τις συνετές συμβουλές (των ρυθμιστικών αρχών) για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τον αντιμονοπωλιακό νόμο…Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο Τσάι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το ύψος του προστίμου αντιστοιχεί στο 4% του κύκλου εργασιών του 2019 της Alibaba, που ανήλθε σε 455,7 δισεκ. γιουάν (58,45 δισεκ. ευρώ) σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

Ράλι στη μετοχή μετά τις διαβεβαιώσεις

Το πρόστιμο «δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις» στις δραστηριότητες της Alibaba, διαβεβαίωσε από την πλευρά του τους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Τζανγκ. Ο όμιλος υποσχέθηκε να μειώσει το λειτουργικό κόστος για τους εμπόρους που έχουν παρουσία στις πλατφόρμες του.

Δεσμεύσεις που, από ό,τι φαίνεται, καθησύχασαν τους επενδυτές: η μετοχή της Alibaba ενισχύθηκε έως και 9% σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου τελεί υπό διαπραγμάτευση εκτός του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Alibaba για να συμμορφωθεί με τις ρυθμιστικές αρχές «πιθανόν θα περιορίσουν την αύξηση» των εσόδων της και θα βαρύνουν τα κέρδη της, ανέφερε σε έκθεση ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, που αποσύρθηκε επισήμως από την Alibaba το 2019 αλλά παραμένει μεγαλομέτοχος, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στο μικροσκόπιο των αρχών. Τον Νοέμβριο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν την τελευταία στιγμή την κολοσσιαία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ύψους 34 δισεκ. δολαρίων της Ant Group, θυγατρική της Alibaba στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.