Το όνομα του Μπερνάρ Αρνό είναι αναμφισβήτητα συνώνυμο της πολυτέλειας.

Ο 75χρονος Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, έχτισε την περιουσία του μέσα σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών. Ο ίδιος κατάφερε να συγκεντρώσει τα βαριά ονόματα της βιομηχανίας της μόδας, των κοσμημάτων αλλά και των αλκοολούχων ποτών, όπως είναι η Louis Vuitton, η TAG Heuer και η σαμπάνια Dom Pérignon.

Την περασμένη βδομάδα μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο έχοντας περιουσία που αγγίζει τα 201 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην πορεία του προς την κορυφή, ο Arnault ώθησε και τα πέντε παιδιά του να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση που τους έκανε κυριολεκτικά «χρυσούς». Μάλιστα στην αυτοκρατορία του ενδέχεται να προσθέσει και το γαλλικό περιοδικό Paris Match με κόστος περίπου 109 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal

Πώς ο Arnault και η οικογένειά του ανέβηκαν στην κορυφή

Ο Arnault κατέχει το 97,5% των μετοχών της Christian Dior, η οποία ελέγχει το 41,4% της LVMH, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Agache-Willot-Boussac κατείχε μάρκες όπως το γαλλικό πολυκατάστημα Bon Marché και τον οίκο μόδας Christian Dior, σύμφωνα με τους New York Times.

Μετονόμασε την εταιρεία Financière Agache και ξεκίνησε μια ανάκαμψη, μειώνοντας το κόστος και πουλώντας ορισμένες από τις επιχειρήσεις του.

Το 1987, αγόρασε τον οίκο μόδας Celine και χρηματοδότησε τον Γάλλο σχεδιαστή Christian Lacroix. Στη συνέχεια, έστρεψε την προσοχή του στην LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ξοδεύοντας 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας μετοχές για να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας και τελικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Η προσωπική του ζωή

Ο Αρνό έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει μια κόρη και τέσσερις γιους. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Ντεουβάρν από το 1973 έως το 1990, και το πρώην ζευγάρι απέκτησε μια κόρη και έναν γιο. Ο Αρνό παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την Χέλεν Μέρσιε, πιανίστρια από το Κεμπέκ, το 1991 και μαζί απέκτησαν τρεις γιους.

Μάλιστά τη διάρκεια του πρώτου γάμου του, ο Arnault μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μερικά χρόνια ως «αντίδραση στην άνοδο των Γάλλων Σοσιαλιστών και την αποφασιστικότητά τους να φορολογήσουν τους πλούσιους».

Τα πέντε παιδιά του

Ο Antoine και η Delphine Arnault είναι τα δύο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, ενώ τα τρία μικρότερα – ο Alexandre, ο Frédéric και ο Jean – είναι από τον δεύτερο γάμο του με την Μέρσιε.

Η Delphine

Η Delphine, η μεγαλύτερη κόρη του Arnault, έχει καθιερωθεί ως κεντρικό πρόσωπο στην αυτοκρατορία LVMH. Ξεκίνησε την καριέρα της στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co. στο Παρίσι και ήταν η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Louis Vuitton. Τον Ιανουάριο του 2019, η Delphine έγινε το νεότερο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της LVMH σε ηλικία 43 ετών. Η Delphine έγινε Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Christian Dior Couture τον Φεβρουάριο. Η ίδια παντρεύτηκε τον Ιταλό κληρονόμο κρασιού Alessandro Vallarino Gancia το 2005 και μάλιστα το Forbes αποκάλεσε τον γάμο «γάμο της χρονιάς στη Γαλλία». Το ζευγάρι χώρισε το 2010 και τώρα η ίδια ζει με τον δισεκατομμυριούχο Xavier Niel και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο Antoine

Ο γιος του, ο Antoine θα παραμείνει πρόεδρος της Berluti και της εταιρείας Loro Piana. Ο Antoine είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LVMH από το 2006 και διορίστηκε επικεφαλής επικοινωνίας και εικόνας της εταιρείας το 2018. Έχει παντρευτεί το μοντέλο Natalia Vodianova και ζουν στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά, αλλά και τα τρία παιδιά της Vodianova από προηγούμενο γάμο

Ο Ανρό, μέχρι πέρυσι ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ των 73 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο το πούλησε έπειτα από παρακολούθηση λογαριασμών του στο Twitter. Ο ίδιος έχει ακίνητα στο Σεν Τροπέ στη Γαλλική Ριβιέρα και φέτος αγόρασε ακίνητα αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων στα Χάμπτονς. Έχει επίσης μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο Damien Hirst, ο Maurizio Cattelan, ο Andy Warhol και ο Pablo Picasso.

Ο Alexandre

Η LVMH εξαγόρασε την Tiffany & Co. το 2021 και ένας από τους μικρότερους γιους του, ο Alexandre έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας σε θέματα προϊόντων και επικοινωνιών. Πριν μετακομίσει στο Tiffany, ο Alexandre ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rimowa, μιας γερμανικής μάρκας αποσκευών που ανήκει στην LVMH.

Ο Frédéric

Ο Frédéric είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAG Heuer. Μετά από πρακτική άσκηση στο Facebook, τη McKinsey και μια περίοδο λειτουργίας μιας startup για πληρωμές μέσω κινητού, ο Frédéric έγινε ο προσωρινός επικεφαλής των συνδεδεμένων τεχνολογιών στην TAG Heuer, τη μεγαλύτερη μάρκα ρολογιών της LVMH

Ο Jean

Ο μικρότερος γιος του Arnault, ο Jean, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 2021 σε ηλικία 23 ετών και τον Αύγουστο έγινε διευθυντής μάρκετινγκ και προϊόντων στο τμήμα ρολογιών της Louis Vuitton

Ο Jean Arnault έχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά μαθηματικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, καθώς και μεταπτυχιακό στη μηχανολογία από το Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, έκανε πρακτική άσκηση στη Morgan Stanley και τη McLaren Racing και εργάστηκε σε ένα κατάστημα λιανικής της Louis Vuitton πριν ενταχθεί στην εταιρεία με πλήρη απασχόληση.

Οι φιλίες και οι αντιπαλότητες

Ο Αρνό χαίρει εκτίμησης των πιο δυνατών ανθρώπων του κόσμου, όπως του Ντόναλντ Τραμπ, του Lloyd Blankfein, του Νικολά Σαρκοζί αλλά και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιο συγκεκριμένα με τον κάθε έναν ξεχωριστά έχει περάσει πολλές σημαντικές στιγμές.

Το 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της Louis Vuitton στο Τέξας, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχαν συναντηθεί στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για αυτή την επέκταση. Ο Αρνό είχε τονίσει στα εγκαίνια ότι οι δυο τους γνωρίζονται από το 1980.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein είπε κάποτε ότι η ικανότητα του Arnault είναι να συνειδητοποιεί τη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας σε όλο τον κόσμο. «Απέχω τόσο πολύ από το να εκτιμώ τα είδη πολυτελείας, πόσο μάλλον τη ζήτηση για είδη πολυτελείας, αλλά ο Αρνό είναι οραματιστής».

Ο Αρνό διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα ήταν μάρτυρας στον γάμο του Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι.

Και τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το 2003 τον Αρνό στον
αμπελώνα Château Cheval Blanc στη Γαλλία ο οποίος βρίσκεται στο Μπορντό.

Επίσης ο Αρνό είχε στενή σχέση με τον θρυλικό σχεδιαστή και διευθυντή της Chanel, Karl Lagerfeld. Σε μια δήλωση σχετικά με τον θάνατο του Lagerfeld το 2019 που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της LVMH, ο Arnault είπε: «Ο θάνατος αυτού του αγαπημένου φίλου λυπεί βαθιά εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Τον αγαπήσαμε και τον θαυμάσαμε βαθιά. Η μόδα και ο πολιτισμός έχουν χάσει μια μεγάλη έμπνευση».

Στον αντίποδα, ο Αρνό έχει μία δημόσια αντιπαλότητα με τον François Pinault, τον ιδρυτή του πολυτελούς ομίλου Kering, ο οποίος αξίζει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Kering διαθέτει ανταγωνιστικές μάρκες, δηλαδή την Gucci και την Yves St. Laurent, ενώ ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης και τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Η LVMH προσπάθησε αρχικά να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της Gucci το 1999, αλλά ο Pinault τελικά κατάφερε να «αρπάξει» τη μάρκα, αναφέρει το Forbes.

Ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό

Με τα χρόνια, ο Arnault μετέτρεψε την LVMH στον μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών προϊόντων στον κόσμο και κέρδισε ένα επιβλητικό προσωνύμιο: «ο λύκος με το κασμίρ παλτό». Ο ίδιος είναι σίγουρος για την αυτοκρατορία πολυτελείας που έχτισε, και σε συνέντευξή του είχε δηλώσει για τον Steve Jobs: «Mου ζήτησε κάποτε κάποιες συμβουλές σχετικά με το λιανικό εμπόριο, αλλά του είπα: “Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είμαστε στην ίδια επιχείρηση”. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα της Apple σε 25 χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πίνουμε ακόμα Dom Pérignon».

Ups and downs

Τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία του Arnault συμφώνησε να αγοράσει την Tiffany & Co. έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επίμαχη πώληση περιελάμβανε πολλαπλές αγωγές και πτώση τιμής 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την τιμή που είχε αρχικά συμφωνηθεί το προηγούμενο έτος. Τον Ιανουάριο του 2019, η Arnault κέρδισε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα μετά την άνοδο των μετοχών της LVMH κατά 6,9%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μόλις έξι μήνες αργότερα, στις 19 Ιουνίου 2019, ο Arnault έγινε ξανά ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια, η πανδημία του κορωνοϊού βύθισε τη μετοχή της LVMH, με αποτέλεσμα η προσωπική καθαρή περιουσία του Arnault να πέσει κάτω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Στη συνέχεια η μετοχή της LVMH ανέκαμψε, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις των δερμάτινων ειδών αλλά και την άνοδο των πωλήσεων της σαμπάνιας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Το 2023 η επιχείρηση κατέγραψε έσοδα 42.240 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ενδιάμεση έκθεση της LVMH. Τα κέρδη από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, επίσης, είναι αυξημένα κατά 13% από το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνει η έκθεση. Στο τέλος του 2022, ο Arnault εκθρόνισε τον Elon Musk και διεκδίκησε την πρώτη θέση ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Μέσα σε μία ημέρα, τον Απρίλιο του 2023 όταν τα κεντρικά γραφεία της LVMH στο Παρίσι γέμισαν από διαδηλωτές που αντιτίθενται στην πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης της χώρας από τα 62 στα 64 η περιουσία του Arnault αυξήθηκε κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν τον Αρνό για ξέπλυμα χρήματος σχετικά με συναλλαγές με τον Ρώσο επιχειρηματία, Νικολάι Σαρκισόφ. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν συναλλαγές ακινήτων μεταξύ του Αρνό και του
Σαρκισόφ στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Courchevel, όπου φαινόταν ότι ο
Σαρκισόφ αγόρασε πολλά ακίνητα χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες εταιρείες, αλλά ο τελικός αγοραστής αποδείχθηκε ότι ήταν ο Αρνό. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος φέρεται να πλήρωσε στον Σαρκισόφ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Σαρκισόφ έκανε κέρδη 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Αρνό φέρεται να βρίσκεται υπό έρευνα από πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: