Η Μπαρτσελόνα θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή του χρέους που ανέλαβε για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του γηπέδου της πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, μετά από επαναδιαπραγμάτευση οικονομικού σχεδίου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Goldman Sachs και την JP Morgan, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των, «El Confidencial» και «La Vanguardia».

Σύμφωνα με τους νέους όρους, η Μπαρτσελόνα δεσμεύτηκε να κάνει την τελική αποπληρωμή το 2047 αντί για το 2052.

Πηγές του συλλόγου ανέφεραν στο Reuters ότι «πρόκειται για μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία και μόλις επισημοποιηθεί, θα κάνουμε μια ανακοίνωση».

Με την ανάπτυξη του νέου έργου, η Μπαρτσελόνα αναμένει να αποκομίσει τεράστια οφέλη. Θεωρητικά, το Espai Barça, όπως θα ονομαζεται το νέο project, θα έφερνε στο σύλλογο τα τρέχοντα έσοδά του, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ, προεξοφλώντας επίσης το ποσό που ο σύλλογος θα πρέπει να επιστρέψει χρόνο με το χρόνο στην Goldman Sachs.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες ο σύλλογος ελπίζει να μπορέσει να λάβει πλήρη χρηματοδότηση, ώστε το έργο να αρχίσει να μετουσιώνεται σε πραγματικότητα και όχι απλώς μια ιδέα. Αυτό το δάνειο θα έχει λάβει το πράσινο φως μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Δικαιώματα ονομασίας

Εκτιμάται ότι συνολικά η νέα Espai Barca θα παρέχει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα κάθε χρόνο, πιθανώς ακόμη και διπλάσια ανάλογα με τα δικαιώματα ονομασίας.

Η Goldman Sachs έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του δανεισμού αλλά και την συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αν και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου, Χουάν Λαπόρτα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί και στα απλά μέλη της ομάδας να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project.

Σημειώνεται πως η πανδημία επέφερε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά της Μπάρτσα. Έκθεση, τον περασμένο Μάρτιο, εντόπισε υποχρέωσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ, με τα έξοδα μισθοδοσίας να έχουν αυξηθεί κατά 61% μέσα στην τελευταία τριετία, το διοικητικό κόστος να είναι αυξημένο κατά 56% και το χρηματοπιστωτικό κόστος κατά 600%! Η δύσκολη οικονομική της κατάσταση ήταν, εξάλλου, ένας από τους λόγους που οι Μπλαουγκράνα αναγκάστηκαν να αφήσουν τον σταρ τους, τον Λιονέλ Μέσι, να φύγει και να μετακομίσει στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.

Πάντως, η Μπαρτσελόνα ελπίζει πως τα έσοδα θα ανακάμψουν ειδικά δε, μετά και την ανακαίνιση αποφέροντας επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, οπαδών, αλλά και χορηγών.

Διαβάστε περισσότερα