Στην περικοπή αρκετών εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής προχωρά η Barclays καθώς ξεκινά τις προσπάθειες να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει τα κέρδη της μονάδας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι περικοπές θα επηρεάσουν το προσωπικό σε τομείς όπως οι παγκόσμιες αγορές, η έρευνα και ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής του οίκου, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες και αποτελούν μέρος των ετήσιων περικοπών που πραγματοποιεί η τράπεζα στις μονάδες με χαμηλή απόδοση. Σύμφωνα με την Barclays, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των περικοπών.

Η Barclays δέχεται εδώ και καιρό ερωτήματα από τους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα των εργασιών της στη Wall Street, επειδή το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής απορροφά περισσότερα κεφάλαια από άλλα τμήματα με υψηλότερες αποδόσεις σε ολόκληρη την εταιρεία. Τον περασμένο μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος C.S. Venkatakrishnan προσπάθησε να δώσει λύση καθώς παρουσίασε σχέδια για να γίνει η μονάδα πιο κερδοφόρα, εστιάζοντας στην ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και στην αναδοχή σε προσφορά μετοχών.

Ως μέρος αυτού του έργου, η τράπεζα εστιάζει τις δραστηριότητές της σε βιομηχανίες που πιστεύει ότι θα είναι πιο δραστήριες τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ενέργειας που απομακρύνονται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χάρη σε αυτή την στρατηγική, η Barclays κέρδισε την θέση του συμβούλου της Equitrans Midstream για την πώλησή της 5,5 δισ. δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου EQT αυτόν τον μήνα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η τράπεζα έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερο σε άλλους τομείς εντός της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της που επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον τομέα πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ. Η Barclays αναμένει ότι τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της θα αυξηθούν κατά περίπου 50 δισ. λίρες (64 δισ. δολάρια) τα επόμενα χρόνια και δεν σχεδιάζει να διαθέσει κανένα από αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια στην επενδυτική τράπεζα.

Τους τελευταίους μήνες, κολοσσοί της Wall Street από τη Citigroup έως την JPMorgan Chase & Co. έχουν επιδοθεί σε περικοπές θέσεων εργασίας, ως απάντηση στην παγκόσμια ύφεση στη δραστηριότητα των συναλλαγών και των κεφαλαιαγορών. Στην Barclays, οι κινήσεις έρχονται καθώς η εταιρεία ξεκινά προσπάθεια για τη βελτίωση της κερδοφορίας του τμήματος της επενδυτικής τράπεζας, το οποίο έχει πληγεί από αυτή την έλλειψη deals, η οποία είναι σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συνήθως.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον περασμένο μήνα ο Venkatakrishnan, «ο απλός τρόπος για να το σκεφτούμε είναι ότι θέλουμε από την επενδυτική τράπεζα να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει περισσότερο, και παράλληλα να καταναλώνει λιγότερα κεφάλαια».

Διαβάστε ακόμη: