Η Τράπεζα της Κορέας (Bank of Korea) προειδοποίησε σήμερα για «αυξημένη αστάθεια» καθώς οι παγκόσμιες αγορές προετοιμάζονται για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED).

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυξημένης αστάθειας με την FED να προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων και η παγκόσμια χρηματοοικονομική και συναλλαγματική αγορά πρέπει να τις αφομοιώσει», αναφέρει ο διοικητής της τράπεζας Rhee Chang-yong.

Ο Rhee είπε ότι τα σχόλια του Πάουελ σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο «δεν ήταν πολύ διαφορετικά» από τη στάση της Νότιας Κορέας κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Αύγουστο.

Η Τράπεζα της Κορέας δεν θα αλλάξει την τρέχουσα νομισματική της στάση, αλλά «θα παρακολουθεί στενά την απόφαση της Fed και τον αντίκτυπό της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Rhee.

Στο Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα, ο Rhee δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ήταν απίθανο η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας να τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από τη Fed.

«Είμαστε πλέον ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση, αλλά δεν είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters. «Επομένως, εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο, θα ασκήσει πίεση υποτίμησης για το νόμισμά μας».

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων, ο Rhee είπε εκείνη την εποχή: «Αν μπορούμε να τελειώσουμε νωρίτερα – δεν το νομίζω». Οι χρηματιστηριακές αγορές της Νότιας Κορέας σημείωσαν ανάκαμψη σήμερα, μια μέρα αφότου ο δείκτης Kospi έπεσε πάνω από 2% και το κεντρικό νόμισμα της χώρας το γουόν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 13 χρόνια τη Δευτέρα.

Πρώτη περικοπή δαπανών σε 13 χρόνια

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα περικόψει τις ετήσιες κρατικές δαπάνες για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την πρώτη του πρόταση προϋπολογισμού ύψους 639 τρισεκατομμυρίων γουόν (473 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023 – ήταν 6% μικρότερη από τις φετινές δαπάνες μετά από δύο επιπλέον προϋπολογισμούς και θα σήμαινε την πρώτη ετήσια μείωση από το 2010, εάν δεν ανακοινωθούν άλλοι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε σε μια «ολική αλλαγή» στη δημοσιονομική του στάση «από την επεκτατική στην υγιή χρηματοδότηση».

Διαβάστε ακόμη: