Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε λόγο να πανηγυρίσει το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Ωστόσο, συνέβαλε μόνο στο να πείσει περαιτέρω τους εμπόρους ότι δεν επίκειται μείωση των επιτοκίων.

Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος έως τις 11 π.μ. στο Λονδίνο υποδήλωνε μόλις 5% πιθανότητα περικοπής του τραπεζικού επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση της BOE την Πέμπτη – αφού κατέγραψε ισχυρότερες πιθανότητες για ένα τέτοιο βήμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Τα στοιχήματα για μια μείωση τον Αύγουστο περιορίστηκαν επίσης σε περίπου 30%.

Αν και η μέτρηση του πληθωρισμού 2% αποτελεί σημαντικό ορόσημο – και όχι μόνο καθώς οι Βρετανοί πολιτικοί θέτουν τις θέσεις τους ενόψει των γενικών εκλογών σε μόλις δύο εβδομάδες – αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη ετήσια μείωση των τιμών της ενέργειας. Αναμένονται διακυμάνσεις του ποσοστού κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η αντίσταση από την ενέργεια εξασθενεί, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν εξίσου στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, που αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση των εγχώριων πιέσεων στις τιμές στην οικονομία της χώρας που είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,7% – υψηλότερα από το 5,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, παρέμεινε αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της κεντρικής τράπεζας στο 3,5%.
«Έχουμε δει κάποια καλά πράγματα όσον αφορά την εποχικότητα, οι τιμές των τροφίμων μειώνονται επίσης», δήλωσε ο Τζέιμς Σπρουλι, επικεφαλής οικονομολόγος της Handelsbanken, στην εκπομπή “Street Signs Europe” του CNBC την Τετάρτη.

«Αλλά κοιτάζοντας το υπόλοιπο του έτους, ακόμη και η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι λίγο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

«Νομίζω ότι το πιο ανησυχητικό πράγμα που πολλοί οικονομολόγοι όπως εγώ εξετάζουν αυτή τη στιγμή είναι αυτό που συμβαίνει στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς και τα κέρδη των ανθρώπων. Και αυτά τα νούμερα έχουν αποδειχθεί πολύ πιο κολλώδη από ό,τι θα θέλαμε«, δήλωσε ο Σπρουλι, με την BOE να στοχεύει σε πληθωρισμό υπηρεσιών γύρω στο 3%.

Το αν η BOE θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο παραμένει μια κοντινή απόφαση, πρόσθεσε.

Η μέση αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα για την BOE στο 6% τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Στην τελευταία συνεδρίασή της τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν “ενθαρρυντικές”, αλλά ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων θα αξιολογείται σε κάθε συνεδρίαση και με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη