Την ανάπτυξη franchise της στις αγορές μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη δρομολογεί η Bank of America, εκτιμώντας την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό deal, την ώρα που ετοιμάζεται για μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην περιοχή.

«Πήραμε μια συνειδητή απόφαση πέρυσι, με βάση τα όσα είδαμε, ότι θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στις δευτερογενείς πωλήσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζέιμς Πάλμερ, επικεφαλής των αγορών μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Δεν είναι μόνο τα μεγάλα πακέτα – αφιερώσαμε επίσης χρόνο στην καλλιέργεια σχέσεων για να κερδίσουμε αποκλειστικούς ρόλους σε μικρότερα πακέτα στην κατηγορία κάτω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ειλικρινά ήταν ένας τομέας στον οποίο έπρεπε να βελτιωθούμε», δήλωσε ο Πάλμερ, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έφερε επίσης έναν αριθμό πωλητών που δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στην αγορά.

Αλλά δεν είναι μόνο οι μικρές συμφωνίες που οδηγούν σε νίκες, καθώς η αφήγηση στην ευρωπαϊκή αγορά αλλάζει. Οι IPOs blockbuster από εταιρείες όπως η Puig Brands SA και η CVC Capital Partners Plc βοήθησαν την Bank of America να φτάσει σε ισοβαθμία με την BNP Paribas SA για την πρώτη θέση στον πίνακα IPO του Bloomberg για την ΕΜΕΑ μέχρι στιγμής στο δεύτερο τρίμηνο.

Και η αμερικανική τράπεζα επιδιώκει να τοποθετηθεί για μελλοντική ανάπτυξη στην περιοχή. Ο Πάλμερ λέει ότι «πρόκειται για επενδύσεις στις ομάδες μας για μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα». Η Bank of America κατέχει μερίδιο σχεδόν 8% της αγοράς για προσφορές μετοχών σε ολόκληρη την ΕΜΕΑ, σε σύγκριση με λιγότερο από 6% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Θέλουμε να είμαστε καλά τοποθετημένοι για όταν οι αγορές μετοχικού κεφαλαίου επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ το επόμενο έτος», δήλωσε ο Πάλμερ.

Οι εντολές της δεν έχουν έρθει μόνο με το να «είναι επιθετική στην τιμολόγηση ή να προσφέρει στα τυφλά ως στρατηγική για την αγορά μεριδίου αγοράς», αλλά με το να εντοπίζει θύλακες επενδυτικής ζήτησης» σημειώνει.

Η αμερικανική τράπεζα πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα μια σειρά από διορισμούς σε υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων ορίστηκαν τρεις νέοι επικεφαλής για τις ομάδες ECM στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ομάδες equity-linked και την Μπενελούξ.

Η δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές αυξάνεται παράλληλα με τις μετοχές και οι δημόσιες εγγραφές παίζουν σημαντικό ρόλο στην τάση αυτή. Οι εταιρείες στην Ευρώπη άντλησαν σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ΑΜΚ το 2024, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Μαζί με την Puig και την CVC, η Bank of America είχε ρόλο στις πωλήσεις μετοχών της Galderma Group AG και της Planisware SA για πρώτη φορά.

«Αναμένουμε ότι η ισορροπία των προσφορών θα είναι πιο μικτή φέτος, με τις δημόσιες εγγραφές να επιστρέφουν», δήλωσε ο Αντριου Μπρίσκοου, επικεφαλής της κοινοπραξίας EMEA ECM της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: