Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέφευγε για καιρό να κάνει την οιαδήποτε αναφορά στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όπως όλα δείχνουν, φαίνεται πως αποφάσισε να σκληρύνει τον τόνο έναντι του αντιπάλου του, χαρακτηρίζοντας τη ρητορική του αυταρχική και προσάπτοντάς του λεξιλόγιο που παραπέμπει «στη Γερμανία των χρόνων του 1930».

Όπως είπε χθες, Τετάρτη, ο 81 ετών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του, «ασφαλώς (ο Τραμπ) υποστήριξε εξέγερση, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, απολύτως καμιά».

Προφανώς, αναφερόταν στα πεπραγμένα του προκατόχου της όταν έγινε η έφοδος αποχαλινωμένων οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Για καιρό, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντιμετώπιζε τον Ντόναλντ Τραμπ σαν τον… λόρδο Βόλντεμορτ, χαρακτήρα στο σύμπαν του «Χάρι Πότερ» ο οποίος είναι τόσο σατανικός που απαγορεύεται να ειπωθεί το όνομά του. Μπροστά στις κάμερες, προτιμούσε να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «ο άλλος» ή «ο προηγούμενος».

Αλλά το βράδυ της Τρίτης, σε δείπνο που παρέθεσε σε δωρητές του κόμματός του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε ονομαστικά πάνω από δέκα φορές στον προκάτοχό του, κάτι που κάνει πλέον συστηματικά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Μπάιντεν: Απειλή για την Αμερική και τη δημοκρατίας μας ο Τραμπ

Σε αυτά τα γεύματα δεν γράφουν κάμερες ούτε υπάρχουν ηχητικές καταγραφές, επιτρέπεται όμως σε pool δημοσιογράφων να κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησης του προέδρου και να μεταδίδουν κάποιες από τις δηλώσεις του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανάφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εγείρει πράγματι απειλή για κάποια πράγματα στη χώρα, ιδίως «για το δικαίωμα στην άμβλωση, το δικαίωμα ψήφου, τα πολιτικά δικαιώματα», καθώς και για τη «φήμη της Αμερικής στον κόσμο». Όμως, όπως είπε, «αυτό που απειλεί περισσότερο ο Τραμπ είναι η δημοκρατία μας».

Αυτό όπως φαίνεται θα είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του κ. Μπάιντεν, το επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης σε περίπου εκατό υποστηρικτές του σε σικ συνοικία της Ουάσιγκτον.

«Κάθε αρχηγός κράτους που συναντώ μου λέει ‘πρέπει να κερδίσεις. Πρέπει να κερδίσεις’. Δυστυχώς, δεν το λένε επειδή εκτιμούν εμένα, το λένε εξαιτίας του άλλου παλικαριού», ανέφερε με δόση χιούμορ. Ο Δημοκρατικός ξέρει πως δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ο Τζο Μπάιντεν μολαταύτα μοιάζει να βάζει το στοίχημα πως τον Νοέμβριο του 2024, μπροστά στην προοπτική νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι εκλογείς θα αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους για το πρόσωπό του και θα τον ψηφίσουν. Επικεντρώνει έτσι τις επιθέσεις του στον προκάτοχό του, αγνοώντας τους άλλους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

«Αν δεν ήταν υποψήφιος ο Τραμπ, δεν είμαι σίγουρος πως θα έθετα υποψηφιότητα», έλεγε πρόσφατα ο Δημοκρατικός.

Διαβάστε ακόμη: