Την ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς οι μάχες μαίνονται σε αστικό περιβάλλον, στις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, επεσήμανε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Νετανιάχου από τις 26 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις συνέπειες που έχει για τους αμάχους η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος, υπό πολιορκία για περίπου δυο μήνες, βομβαρδίζεται ακατάπαυστα, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν από την 27η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη ότι το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο, ενώ αξίωσε η Χαμάς να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) πρόσβαση στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Μπάιντεν είχε επίσης χθες Πέμπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον μονάρχη Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας, σύμφωνα με άλλο δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του, καθώς η Ουάσινγκτον λέει πως καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί εκ νέου ανακωχή, μετά την τελευταία που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή», στο πλαίσιο της οποίας θα «ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος», πάντα σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χθες Πέμπτη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και για την προστασία των αμάχων, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Διαβάστε ακόμη: