Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική επίθεση» αφότου ένας βουλευτής με αντιιρανικές απόψεις πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο σπίτι του.

Ο βουλευτής Φαζίλ Μουσταφά εισήχθη στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε στον ώμο και τον μηρό από πυρά όπλου Καλάσνικοφ χθες, βράδυ της Τρίτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

Η ζωή του δεν διατρέχει σε κίνδυνο, τόνισε η υπηρεσία, σημειώνοντας πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

Σύμφωνα με τον αζέρικο ειδησεογραφικό ιστότοπο haqqin.az, ο 57χρονος Μουσταφά είπε από το νοσοκομείο ότι χτυπήθηκε με δύο σφαίρες τη στιγμή που οδηγούσε το αυτοκίνητό του μέσα στο γκαράζ του.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της ότι ο Μουσταφά ήταν γνωστός για τις επικριτικές του απόψεις για το Ιράν, τον νότιο γείτονα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μουσταφά, ο οποίος στο κοινοβούλιο ηγείται ενός κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης που θεωρείται ότι τάσσεται κατά κύριο λόγο υπέρ της κυβέρνησης, έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «τρομοκρατικό κράτος» το Ιράν, οι κάτοικοι του οποίου στην πλειονότητά τους είναι σιίτες μουσουλμάνοι. Έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να στρέψει τους θρησκευτικούς προσκυνητές του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν εναντίον των αρχών του Μπακού.

Οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, το οποίο έχει μεγάλο πληθυσμό Αζέρων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο, το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε την πρεσβεία του στην Τεχεράνη μετά από αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση» στην οποία δολοφονήθηκε ο επικεφαλής ασφαλείας της πρεσβείας.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει εμβαθύνει επίσης μια μακροχρόνια σχέση με τον – μακροχρόνιο εχθρό της Τεχεράνης – το Ισραήλ, το οποίο σήμερα άνοιξε επίσημα πρεσβεία στο Μπακού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του στο Τελ Αβίβ ότι θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν αργότερα φέτος.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στη Μόσχα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε ότι ελπίζει πως οι «τριβές» μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν θα επιλυθούν σύντομα. Η Ρωσία διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες.