Αυστρία: Η Ελλάδα εξαιρείται από την ταξιδιωτική οδηγία, είναι ασφαλής χώρα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού ισχύουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, και από αυτές εξαιρούνται οι χώρες Αυστραλία, Βατικανό, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Φινλανδία, ωστόσο διατηρείται ακόμη η επείγουσα σύσταση για αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών, ακόμη και σε αυτά τα κράτη”.

Από σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2021, καθίσταται υποχρεωτική για όλους (ακόμη και για τους Αυστριακούς) πριν την είσοδο στην Αυστρία, η ηλεκτρονική καταγραφή των εισερχομένων σε σχετική φόρμα του Κανονισμού περί Εισόδου στη χώρα λόγω Covid-19, στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα www.oesterreich.gv.at .

Για πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές, για τις οποίες ισχύει ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω της πανδημίας του Covid-19, – και άρα εξαιρούνται οι προερχόμενοι από την Ελλάδα ταξιδιώτες – εξακολουθεί να ισχύει, κατά την είσοδό τους στην Αυστρία, η υποχρέωση να τεθούν άμεσα σε κατ’ οίκον καραντίνα για δέκα ημέρες. Ένας πρόωρος τερματισμός της καραντίνας είναι δυνατός, με αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου, το νωρίτερο από την πέμπτη ημέρα μετά την είσοδο στη χώρα.

Υπάρχουν ακόμη εξαιρέσεις, τόσο από την καραντίνα όσο και από την υποχρέωση εγγραφής, για μετακινούμενους για λόγους εργασίας ή που ταξιδεύουν λόγω επείγοντος οικογενειακού ζητήματος που δεν μπορεί να αναβληθεί, όπως κηδεία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, κατά την εγγραφή στη σχετική φίρμα, πρέπει να δίνεται η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία επικοινωνίας και οι χώρες στις οποίες βρισκόταν κάποιος τις δέκα ημέρες πριν από το ταξίδι.

Τα δεδομένα της ηλεκτρονικής εγγραφής διαβιβάζονται αυτόματα στην περιφερειακή διοικητική αρχή που είναι υπεύθυνη για τον τόπο κατοικίας στην Αυστρία, και αυτό φέρεται να διευκολύνει τον έλεγχο της καραντίνας όπως και την ανίχνευση επαφών, ενώ τα δεδομένα θα διαγραφούν 28 ημέρες μετά την καταχώριση.