Ακόμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με την Axia Research.

«Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία υποδηλώνει τη στήριξη στις πολιτικές για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια ισχυρή, φιλο-αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω μεταμόρφωση της χώρας.Το πολιτικό τοπίο αλλάζει, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν εμφανίζει ισχυρό momentum, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί και η αναπάντεχη άνοδος της ψήφου στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να «επανατοποθετήσει» τον εαυτό του ή αν το ΠΑΣΟΚ θα χτίσει ένα νέο momentum», σημειώνουν οι αναλυτές.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει έναν θετικό καταλύτη για τη χρηματιστηριακή αγορά, δεδομένου ότι μια σειρά ξένων επενδυτών θα μπορούν να αγοράσουν  ελληνικά assets. Αυτό θα προλειάνει το έδαφος για νέες εισροές, οδηγώντας σε μια θετική επαναξιολόγηση (re-rating) των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποδώσει καρπούς, επιτρέποντας στην Ελλάδα να πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δεδομένων των θετικών καταλυτών, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, η ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα και τα πλεονεκτήματα συγκεκριμένων τομέων (τουρισμός, ενέργεια), η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει μια εύρωστη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζεται.

«H Ελλάδα βιώνει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τη μέχρι στιγμής θετική απόδοση, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν πλήρως αποτυπωθεί στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική προοπτική και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα