Τη σύσταση buy (αγορά) επαναλαμβάνει η Axia Research για τη μετοχή της ΔΕΗ, διατηρώντας την τιμή στόχο στα 22,6 ευρώ, σε νέο report που εξέδωσε λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου από την εισηγμένη. Η συγκεκριμένη τιμή στόχος δίνει περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του 105% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 11,02 ευρώ.

Σύμφωνα με την Axia, η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, με το EBITDA να διαμορφώνεται υψηλότερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες της χρηματιστηριακής, λόγω της σταθερής απόδοσης τόσο από τη διανομή όσο και από την ολοκληρωμένη επιχείρηση (παραγωγή και προμήθεια) με τη βοήθεια της πρώτης ενοποίησης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε το guidance για ετήσιο επαναλαμβανόμενο EBITDA στο 1,8 δισ. ευρώ, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 0,35 δισ. ευρώ.

Σημαντικό για την Axia είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145MW σε περιουσιακά στοιχεία αγωγών (pipeline assets). Το συνολικό enterprise value της συμφωνίας υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, με αυτά τα assets να προσθέτουν ένα εκτιμώμενο ποσό 100 εκατ. ευρώ στο EBITDA ετησίως.

Συνολικά, οι ικανοποιητικές επιδόσεις από τη ΔΕΗ, παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μοντέλου με την υποστήριξη που παρέχεται στην κερδοφορία από:

  • τη διευρυνόμενη παραγωγή στις ΑΠΕ σε συνδυασμό με
  • τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής

Επιπλέον, η πιο προβλέψιμη επιχείρηση διανομής συνεχίζει να έχει πολύ καλές επιδόσεις, προσφέροντας 410 εκατ. ευρώ στο EBITDA του α’ εξαμήνου, με τη διοίκηση να σχολιάζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα αποφέρει το 40% του φετινού στόχου του 1,8 δισ. ευρώ στο EBITDA.

Η Axia επισημαίνει το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,3 GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή, που θα προστεθούν στην ισχύ των 1,5 GW η οποία βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία. Είναι επίσης σημαντικό ότι με την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Macquarie στη Ρουμανία, ο στόχος των 5,5 GW σε ΑΠΕ (εκτός των υδροηλεκτρικών) έως το 2026 είναι πλέον εφικτός.

Διαβάστε ακόμη: