Με την διαδικασία πώλησης της Avramar στους Άραβες της Aqua Bridge να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος εγχώριος ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας γνωστοποίησε σήμερα τις οικονομικές του επιδόσεις για το 2023 από τις οποίες πιστοποιούνται τα σημαντικά ζητήματα ρευστότητας και απώλειας μεριδίων που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών στον Όμιλο το 2023 ανήλθε σε 340,3 εκατ. ευρώ, έναντι 399,3 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 14,77 %. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση του όγκου των πωλήσεων και της τιμής του λαβρακίου καθώς και στη μείωση του όγκου πωλήσεων της τσιπούρας.

Αντίστοιχα τα λειτουργικά EBITDA ήταν αρνητικά (από θετικά το 2022) στα 30 εκατ. ευρώ και αναπροσαρμένα στα 13 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους πωληθέντων λόγω του μείγματος των πωλήσεων και της μείωσης της κατανάλωσης στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφών και της ενέργειας που οδήγησαν σε αυξημένο κόστος εκτροφής. Σε επίπεδο προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ο Όμιλος εμφάνισε ζημιές 76,9 εκατ. ευρώ (από ζημιές 2,3 εκατ. την προηγούμενη χρήση), ενώ οι ζημιές προ φόρων έφτασαν τα 90 εκατ. ευρώ, από επίσης ζημιές 16 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2023, η εταιρεία πούλησε το κτίριο και εγκαταστάσεις της στο Κορωπί έναντι € 3,5 εκατ. και από την συναλλαγή το κέρδος ανήλθε σε 300 χιλ. ευρώ επηρεάζοντας θετικά το αποτέλεσμα της χρήσης…

Αρνητικές ταμειακές ροές

Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της Avramar αποτυπώνονται στις αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 20,06 εκατ. ευρώ και στα ίδια κεφάλαια των μόλις 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 525 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων που επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων. Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας μειώνοντας τη ρευστότητά της. Η αύξηση των τιμών, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, με έμφαση στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα τη μείωση τόσο των παραγόμενων ποσοτήτων όσο και του κύκλου εργασιών.

Προειδοποίηση από τον ορκωτό ελεγκτή

Την ίδια στιγμή στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει προειδοποίηση από τον ορκωτό ελεγκτή αναφέροντας πως «η Εταιρεία και ο Όμιλος δε βρίσκονταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές τους συμβάσεις, η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή δόσεων ύψους €75,5 εκατ. περίπου οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία της εκθέσεως ελέγχου και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων. Στην ίδια σημείωση γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023 τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά με συνέπεια να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.

Όπως περαιτέρω αναφέρεται στη Σημείωση 2.2, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας συμμετοχής νέων επενδυτών στον Όμιλο Avramar και η ταυτόχρονη αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου. Τα γεγονότα αυτά, μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται στη Σημείωση 2.2, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Ειδικότερα, στη Σημείωση 2.2 των οικονομικών καταστάσεων επισημαίνεται πως στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (και στις 31 Δεκεμβρίου 2022), η Εταιρεία αθέτησε ορισμένους όρους των δανειακών συμβάσεων που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική θέση και απόδοση της Εταιρείας και του Ομίλου καθώς και με υποχρεώσεις για την αναδιάρθρωση των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar που λειτουργούν στην Ελλάδα. Αν και οι δανειστές δεν έχουν δηλώσει γεγονός αθέτησης, αυτό αποτελεί πιθανό γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι δανειστές να απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων. Επιπλέον, λόγω ανεπάρκειας σε κεφάλαιο κίνησης, η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις έως την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων € 75,5 εκατ. περίπου της Εταιρείας και του Ομίλου, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων. Ως αποτέλεσμα, η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν αναταξινομήσει τις εν λόγω δανειακές υποχρεώσεις ύψους € 292 εκατ. περίπου σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τι αναφέρεται για τη διαδικασία πώλησης

Ως γνωστός η Avramar έλαβε από τις πιστώτριες τράπεζες ενδιάμεση χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ρευστότητας της, με αντάλλαγμα όλες οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar να ενεχυριαστούν υπέρ των τραπεζών.

Η συμφωνία για τη λήψη των 20 εκατομμυρίων ευρώ (που τελικά λήφθηκαν μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2024) επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης νέου επενδυτή και εν συνεχεία πώλησης των μετοχών των εταιρειών του Ομίλου Avramar στην Ελλάδα. Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται πως στις 24 Οκτωβρίου 2024 η διοίκηση του Ομίλου Avramar αιτήθηκε επέκταση της αναστολής πληρωμών προς τις τράπεζες για άλλους 6 μήνες ή μέχρι το τέλος της διαδικασίας πώλησης. Ο Όμιλος αναμένει να λάβει επισήμως έγκριση για την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2024 έως 30 Απριλίου 2025, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.

Όσον αφορά στη διαδικασία πώλησης, δόθηκε προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024 για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Ταυτοχρόνως ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε εντός του Αυγούστου/Σεπτεμβρίου 2024 από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εκ νέου απογραφή ιχθυοπληθυσμού χωρίς να προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις. Στο τέλος Οκτωβρίου 2024 οι τράπεζες ανέλυσαν τις δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν και κατέληξαν στον προτιμητέο επενδυτή. «Κατά την ημερομηνία κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025 με την είσοδο του νέου επενδυτή στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου», σημειώνεται.

Διαβάστε ακόμη: