Γεννήθηκε σε μια καλύβα μερικά χιλιόμετρα στα νότια του χωριού Χότζεβιλ της πολιτείας Κεντάκι. Από αγρότης απ`όπου ξεκίνησε η ζωή του είχε τρομερά ανοδική πορεία. Λοχαγός του στρατού, δικηγόρος, γερουσιαστής και…τέλος 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1860 έως το 1865.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Το 1863 υπέγραψε το σπουδαιότερο διάταγμα που υπέγραψε ποτέ κάποιος Πρόεδρος: για την κατάργηση της δουλείας που αφορούσε τον μαύρο πληθυσμό της χώρας. Το τέλος του τραγικό και άδικο… Το βράδυ της 14ης Απριλίου 1865 παρακολουθούσε στο θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον την παράσταση της κωμωδίας “Ο αμερικανός ξάδερφος” μαζί με τη σύζυγό του, τον υπασπιστή του και τον υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χένρι Σιούαρντ. Πυροβολείται από έναν “σκληρό Νότιο”, τον Τζον Γουίλκς Μπουθ.

Ξεψυχά τελικά, εννέα ώρες αργότερα σε ένα σπίτι απέναντι από το θέατρο, όπου τον είχαν μεταφέρει. Ο δολοφόνος του συλλαμβάνεται την επομένη μέρα και όπως αποδείχθηκε, ήταν μέλος σπείρας. Εκτελέστηκαν όλοι- πέντε στο σύνολο.

Οι ρήσεις εκείνης της κορυφαίας προσωπικότητας που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία όσο κανένας. είναι πολλές και σπουδαίες. Επέλεξα κάποιες από αυτές και σας τις παραθέτω:

Δεν είμαι υποχρεωμένος να πετύχω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να ανταποκριθώ σε όσο φως έχω.

Όλοι διακηρύττουμε την ελευθερία. Αλλά χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη, δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα.

(γιατί κάποιοι, τότε, ήθελαν το ελεύθερο να έχουν δούλους)

Βαδίζω αργά, αλλά ποτέ δεν βαδίζω προς τα πίσω.

Όσο κι αν μαλώνουν οι γάτες, πάντα υπάρχουν πολλά γατάκια.

Δεν αλλάζει κανείς άλογα στη μέση του ποταμού.

Ο χαρακτήρας είναι σαν το δέντρο και η φήμη σαν τη σκιά του. Η σκιά είναι αυτό που λαμβάνουμε υπόψη. Το δέντρο είναι αυτό που υπάρχει πραγματικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.