Ο όμιλος ΑΒΑΞ, από τους μεγαλύτερους σήμερα κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, αθόρυβα, αλλά μεθοδικά αυξάνει θεαματικά το ανεκτέλεστο έργων που αναλαμβάνει, ισχυροποιώντας τη θέση του στον κλάδο και αφήνοντας πίσω του τις δύσκολες ημέρες του παρελθόντος και τις διαμάχες μετόχων που τον κρατούσαν σε ιδιότυπη ομηρία.

Πέραν των μεγάλων έργων που εκτελεί ήδη, όπως η Γραμμή 4 Μετρό, η εταιρεία αναλαμβάνει συνεχώς νέα έργα, με πιο πρόσφατα τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το έργο στη Ρουμανία.

Ειδικότερα για τα τρία νοσοκομεία, του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με χρηματοδότηση από το ΙΣΝ, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, όλα τα εμπόδια παραμερίστηκαν και επανεκκινεί τη διαδικασία κατασκευής και των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς κατατέθηκαν πολύ υψηλότερες προσφορές από τις προβλεπόμενες, έως και δυόμιση φορές, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Ο ΑΒΑΞ είχε εκθέσει με επιστολή της στο ΙΣΝ την διάθεσή του να αιτιολογήσει την προσφορά του, καθώς και την πρόταση να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία ώστε το έργο να προχωρήσει.

Έτσι έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην υπογραφή της οριστικής σύμβασης, έναντι του ποσού των 443 εκατ. ευρώ.

Μετά τη νέα αυτή σύμβαση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ υπολογίζεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Τα τρία νέα νοσοκομεία αποτελούν τη μεγαλύτερη σύμβαση κτιριακού έργου στη χώρα.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες η ΑΒΑΞ έχει αυξήσει το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστό της σε περισσότερο από 1,116 δισ. ευρώ.

Τέλος, Μαΐου ανακοινώθηκε σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ρουμανία 673,5 εκατ. ευρώ και τώρα, με τα επιπλέον 443 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις εξελίξεις, καθίσταται σαφές ότι η διοίκηση της εταιρείας και οι βασικοί της μέτοχοι, απλώς παρακολουθούν τα όσα λέγονται και γράφονται περί συγχώνευσης ή και εξαγοράς από άλλον ή άλλους ελληνικούς ή ξένους ομίλους.

Είναι βέβαιο, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ότι έχουν δεχτεί διάφορες προτάσεις, ακόμα και από ξένα Funds και όχι μόνο ομοειδείς εταιρείες ή ομίλους, αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να προχωρήσουν τώρα σε παρόμοιες κινήσεις, όταν τα έργα αυξάνονται, τα δάνεια έχουν συμμαζευτεί και η κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν, όπως πάντα, μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

Διαβάστε ακόμη: