Η Audi παρουσίασε πριν δέκα μήνες το ανανεωμένο Q8. Τώρα ήρθε η ώρα να φρεσκάρει και την ισχυρότερη έκδοση στη ναυαρχίδα των SUV της. Το ανανεωμένο πλέον RS Q8 τροφοδοτείται από V8 twin-turbo κινητήρα 4.0 λίτρων, απόδοσης 600 ίππων και 800 Νm ροπής. Ο πίνακας των επιδόσεων του αναγράφει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτ. και τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Στην κορυφή της ιεραρχίας τοποθετείται το νέο RS Q8 Performance, το οποίο έχει τον τίτλο του ισχυρότερου μοντέλου με θερμικό κινητήρα στην ιστορία της Audi Sport. Στην προκειμένη περίπτωση ο V8 twin-turbo βενζινοκινητήρας των 4.0 λίτρων παράγει 640 ίππους και 850 Nm ροπής.

Το RS Q8 Performance βάζει «φωτιά» στην άσφαλτο, επιταχύνοντας από 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6 δευτ. φτάνοντας μέχρι τα 280 χλμ./ώρα. Παράλληλα διαθέτει προσαρμοσμένο σύστημα εξάτμισης για να δείχνει την αστείρευτη δύναμή του και στην ακοή του οδηγού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο RS Q8 Performance κατάφερε τον καλύτερο χρόνο (7:36.698 λεπτά) στη θρυλική πίστα του Nurburgring στην κατηγορία των SUV παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση τα RS Q8 και RS Q8 Performance συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο Tiptronic 8 σχέσεων, με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης Quattro και σύστημα τετραδιεύθυνσης. Στάνταρ είναι επίσης το μηχανικό κεντρικό διαφορικό και η αερανάρτηση που προσαρμόζει το ύψος του οχήματος έως και 90 χλστ.

Το ανανεωμένο RS Q8 φρενάρει με δίσκους 420 χλστ. δέκα εμβόλων μπροστά και δίσκους 370 χλστ. πίσω. Στο νέο RS Q8 Performance στάνταρ είναι οι ελαφρύτερες ζάντες των 23 ιντσών, οι carbon κεραμικοί δίσκοι 440 χλστ. μπροστά και 370 χλστ. πίσω.

H παλέτα για τα RS Q8 και RS Q8 Performance περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλικές αποχρώσεις (Sakhir Gold, Ascari Blue και Chili Red). Οπτικά το RS Q8 ξεχωρίζει με μαύρες γυαλιστερές πινελιές στα καλύμματα των πλευρικών καθρεπτών, στη μπροστινή ποδιά και στον πίσω διαχύτη. Τα αντίστοιχα τμήματα στο RS Q8 Performance έχουν ματ carbon χρώμα.

Για το εσωτερικό τους υπάρχουν τρία πακέτα σχεδίασης κόκκινου, γκρι και μπλε χρώματος, ενώ όλα περιλαμβάνουν τιμόνι Alcantara, μικροΐνες Dinamica στην κεντρική κονσόλα και διάτρητα σπορ καθίσματα.

Το λανσάρισμα των νέων RS Q8 και RS Q8 Performance θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές τους στην αγορά της Γερμανίας διαμορφώνονται στα 141.900 και 155.700 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη