Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, προβλέπεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, η υφιστάμενη 23ετής σύμβαση της οποίας λήγει τον Οκτώβριο του 2024!

Ωστόσο το Υπ. Υποδομών σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, επισπεύδουν τις διαδικασίες και μάλιστα πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα υπάρξει δημοσιοποίηση της προκήρυξης και πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!

Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν ο νέος διαγωνισμός θα αφορά μόνο την παραχώρηση ή θα περιλαμβάνει και κατασκευαστικό αντικείμενο, όπως επιθυμούν και επιδιώκουν οι εργολάβοι για να αποκτήσουν ισχυρότερο ρόλο και συγκριτικό πλεονέκτημα!

Ωστόσο, το γεγονός ότι πρώτον, το Υπ. Υποδομών πρόκειται να προκηρύξει άμεσα ως δημόσιο έργο προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ, την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, που αποτελεί και μία από τις περίφημες επεκτάσεις της Αττικής οδού…

Δεύτερον, ότι το ΤΑΙΠΕΔ που θα προκηρύξει άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό δεν είναι καθόλου εύκολο να συμπεριλάβει συμβάσεις κατασκευαστικού αντικειμένου…

Και τρίτον, ότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτης έχει πολλές φορές αναφερθεί σε προβλεπόμενο πολύ υψηλό έσοδο από την παραχώρηση, που θα ξεπεράσει το τίμημα των 2,1 δις. που έδωσε η Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιου ύψους νούμερο της τάξης των 2,5 δις. δεν μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα εάν περιλαμβάνεται κατασκευαστικό αντικείμενο!

Εν πάσει περιπτώσει, για να μην πλατιάζουμε, η κυβέρνηση εάν πράγματι το θέλει, μπορεί να εντάξει και να περιλάβει τις επεκτάσεις της Αττικής οδού στον νέο διαγωνισμό της σύμβασης παραχώρησης… Οπότε βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων!

Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει να υπάρχει μια κινητικότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων, είτε πρόκειται για funds, είτε για κατασκευαστικές εταιρίες!

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Άκτωρ, Αβαξ και Egis, το σχήμα που διαχειρίζεται την ώρα τούτη την Αττική οδό, θα κατέβει από κοινού στην νέο διαγωνισμό, είτε θα δημοπρατηθεί με ή χωρίς κατασκευαστικό αντικείμενο!

Και οι πληροφορίες λένε πως ήδη αναζητείται ισχυρό και αξιόπιστο fund που θα βάλει και τα …πολλά λεφτά! Μάλιστα αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις με τρία κορυφαία γαλλικά funds που έχουν δείξει ενδιαφέρον!

Την ίδια ώρα πάντως, σοβαρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό έχουν επιδείξει τα κορυφαία funds Macquarie, KKR και CVC!

Και τα τρία funds, εκ των κορυφαίων του πλανήτη, έχουν πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με μεγάλες και πανίσχυρες τεχνικές εταιρίες, καθώς και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες! Λέγεται μάλιστα στην επιχειρηματική πιάτσα, πως ήδη κάποιες συμμαχίες έχουν κλειδώσει…