Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Thrivest –ΤΜΕΔΕ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Attica Bank και την αύξηση των 490 εκατ., ενώ σύντομα θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στην δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, μέσα από τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια.

Πριν από το Πάσχα η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού θα λάβει και τις δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Για την διοίκηση της τράπεζας, η πώληση του θα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

Η Τράπεζα Αττικής για να γυρίσει σελίδα θα πρέπει να διαχειριστεί και να απαλλαγεί από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η στρατηγική της περιλαμβάνει «τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Η αρχή γίνεται με τα τα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis. Για το Astir 1 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, ύψους 700 εκατ ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Από τα 490 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, τα 473,3 εκατ. ευρώ είναι η άμεση αύξηση, στην οποία το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη θα τοποθετήσει περί τα 64 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τράπεζας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ στις 30 Μαρτίου ξεκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ αναμένεται να αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το συμπληρωματικό του ενημερωτικού Δελτίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων νέων κοινών μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 η έγκριση του ΧΑ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Διαβάστε περισσότερα