Ξεκινήστε να ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας! Από τους αγώνες της Formula 1, έως τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ταξιδιώτες ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ο αθλητικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθηση.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο αθλητικός τουρισμός αναδεικνύεται ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η Λίσα Ντίλπι Νειρότι, καθηγήτρια και διευθύντρια του προγράμματος διαχείρισης αθλητισμού του πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε πως η αγορά του αθλητικού τουρισμού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, εφόσον υπάρχουν νέες ευκαιρίες για παιχνίδια και ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, οι αθλητικοί τουρίστες έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς δαπανούν χρήματα σε διαμονή, εστίαση, καύσιμα, αγορές και τουριστικές δραστηριότητες στις τοπικές αγορές.

Πλέον, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως μέσο για την προβολή των χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Κίνα, όχι μόνο προς τους συμμετέχοντες αλλά και προς το κοινό που παρακολουθεί τα γεγονότα μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και ροών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με αναφορές του CNBC.

Η Σαουδική Αραβία επενδύει σημαντικά στον αθλητισμό, κυρίως στο ποδόσφαιρο και το γκολφ, προσελκύοντας αθλητές υψηλού προφίλ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ντάστιν Τζόνσον. Στο μεταξύ, ωστόσο, υπάρχουν επικριτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να βελτιώσει την εικόνα της παγκοσμίως, μια πρακτική που αναφέρεται ως «sportwashing» και που υιοθέτησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.

Κύριος στόχος του αθλητικού τουρισμού η αύξηση των εσόδων από τα ταξίδια, ειδικά σε περιόδους όπως ο Σεπτέμβριος που συνήθως παρατηρείται μείωση στις κρατήσεις. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του ετήσιου αγώνα της Formula 1 στη Σιγκαπούρη, τα ξενοδοχεία είχαν ποσοστά πληρότητας άνω του 90%, με τιμές που ανήλθαν στα 590 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 440 δολάρια ΗΠΑ) ανά διανυκτέρευση.

Φέτος, πολλές χώρες φιλοξένησαν σημαντικά αθλητικά γεγονότα που προσέλκυσαν τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, ενισχύοντας τις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ Ανδρών ICC αναμενόταν να προσθέσει από 180 έως 220 δισεκατομμύρια ρουπίες Ινδίας (περίπου 2,1 έως 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία της Ινδίας.

Οι 19οι Ασιατικοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα πούλησαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια εισιτήρια, με έσοδα άνω των 85 εκατομμύριων δολαρίων. Εταιρείες όπως η GetYourGuide ανέφεραν αύξηση κατά 130% στις κρατήσεις με αθλητικά θέματα από το 2019, με τις περισσότερες κρατήσεις να προέρχονται από ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσουν ειδικά πακέτα για αθλητικά γεγονότα, ενισχύοντας τον αθλητικό τουρισμό και προσφέροντας προνομιακές εμπειρίες σε αθλητές και οπαδούς. Οι εταιρείες GR8 και GetYourGuide προσφέρουν πλήθος επιλογών για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν μια μοναδική αθλητική εμπειρία, από πρόσβαση σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα έως επικοινωνία με αθλητές και προπονητές.

Διαβάστε ακόμη: