Από ένα λαχταριστό και ζουμερό μπέργκερ σε κάποιον πολυσύχναστο πεζοδρόμο, μέχρι ένα αυθεντικό λαχματζούν σε μια κρυμμένη γωνιά στο ιστορικό κέντρο, αυτά είναι τα πιο “νόστιμα” εστιατόρια της Αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής σύμφωνα με τη Rachel Howard, γνωστή αρθρογράφο του Conde Nast Traveller, που ζεί στην Αθήνα. Αντιγράφουμε με δική μας απόδοση κάποια από τα σχόλιά της.
Vezené
Υπάρχει μια ηδονιστική γενναιοδωρία στις μερίδες κι αυτό δεν θυμίζει το μοδάτο fine – dining που ξέρουμε. Είναι πιάτα μαγειρεμένα με καρδιά και ψυχή. Το σέρβις είναι διακριτικό, ο χρυσός φωτισμός γοητεύει στο χώρο και η χαλαρωτική playlist δεν εκτοπίζει τη συζήτηση στο τραπέζι. A winner.
Βρασίδα 11, Αθήνα / www.vezene.gr
Ακρα
Μίνιμαλ αισθητική και μεστά σε γεύση πιάτα: γεμιστά κολοκυθάκια με μάγουλα ψαριού, ψαρόσουπα με κομμάτια σφυρίδας σερβιρισμένη σε χάλκινο δοχείο για να μοιραστεί στο τραπέζι. Σχεδόν τα πάντα ψήνονται στη σχάρα σε μια ανοιχτή φωτιά στο κέντρο μιας φιλόξενης τραπεζαρίας.
Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι / Instagram: @akra_ath
Annie – Fine Cooking
Το Annie είναι η επιτομή της νέας Αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής. Ο ταλαντούχος σεφ Στέφανος Μιχάλης ψάχνοντας προσεκτικά σε αγορές βιολογικών προϊόντων αναζητά έμπνευση για το εναλλασσόμενο μενού του που βασίζεται στην εποχικότητα και την διαθεσιμότητα των υλικών.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος / Instagram: @annie_finecooking
Tanpopo
Στο νέο γαστρονομικό εγχείρημα του Σωτήρη Κοντιζά η έμφαση δίνεται στα Ιαπωνικά μεσημεριανά γεύματα: ένα γευστικότατο shoyu ramen με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και enoki, τραγανό αλλά τρυφερό karaage και ένα εξαιρετικά ισορροπημένο katsu kare curry.
Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2, Αθήνα / Instagram @tanpopo.athens
Tο Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Λαχανικά στον ατμό, μαυρομάτικα φασόλια, σαρδέλες στη σχάρα φιλεταρισμένες και γεμιστές με φρέσκα μυρωδικά, κοκκινόψαρο τηγανητό και κολοκυθοκεφτέδες. Αν και το εστιατόριο έχει επεκταθεί για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, τα καλύτερα τραπέζια εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατμοσφαιρική μικρή στοά της Λέκκα.
Λέκκα 22, Σύνταγμα / facebook.com
Birdman
Στο Birdman του Αρη Βεζενέ τα λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο δεν είναι σχεδιασμένα για πολύωρη παραμονή. Αλλά ο στενός, ζεστά φωτισμένος χώρος είναι εξαιρετικός για ένα μοναχικό δείπνο στην μπάρα παρέα με ένα Ume Bloody Mary (με δαμάσκηνο, wasabi, sake, miso και αλάτι μανιταριών τρούφας) και σουβλάκια από διάφορες κοπές κοτόπουλου (yakitori) και βοδινού (kushi) κατευθείαν από τη σχάρα.
Βουλής 35 και Σκούφου 2, Αθήνα / www.birdman.gr
ΦΙΤΑ
Βρίσκεται δίπλα στη γραμμή του τραμ και είναι περιτριγυρισμένο από καλοδιατηρημένες χαμηλές προσφυγικές κατοικίες. Ο χώρος μέσα είναι λιτός αλλά φιλόξενος, με ψηλά ταβάνια και παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Στο επίκεντρο η ανοιχτή κουζίνα, η οποία ετοιμάζει μενού αναλόγως με το τι καλό βρίσκουν οι ιδιοκτήτες του καθημερινά στην αγορά.
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος / Instagram: @phitathens
Σεϋχέλλες
Το αυθεντικό σύγχρονο ελληνικό μπιστρό. Ψηλοτάβανη αίθουσα με πολλά παράθυρα και μια ανοιχτή κουζίνα που μπορείτε να παρακολουθήσετε τους παθιασμένους σεφ εν δράσει. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και το σέρβις φιλικό και ευχάριστο.
Κεραμικού 49, Αθήνα / Instagram@seychellesrestaurant
Tα Κανάρια
Μία ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο που στέκει ίδια και απαράλλαχτη από το 1950. Τηγανητές γαρίδες, μπαρμπούνια ψητά, σαρδέλες, τσιπούρες, γλώσσες που σερβίρονται με το κιλό και συνοδεύονται από μια σαλάτα ώριμης ντομάτας με λίγο κρεμμυδάκι και σε ένα ξεχωριστό πιατάκι μαύρες ελιές και πλούσια φέτα.
Κανάρη 119, Μοσχάτο / takanaria.gr
Simoul
Μικρός, ζεστός χώρος με φυσικό φως και μινιμάλ διακόσμηση και μια κομψή αυλή σκεπασμένη με δέντρα στην καρδιά της Αθήνας. Η μεσογειακή προσέγγιση μπορεί να ακούγεται κλισέ στις μέρες μας, αλλά ο σεφ Νίκος Θωμάς την κάνει φρέσκια και συναρπαστική.
Υψηλάντου 63 Κολωνάκι / www.simul.gr
Ταβέρνα του Οικονόμου
Μια οικογενειακή ταβέρνα που από το 1930 σερβίρει στους πιστούς θαμώνες της πραγματικό μαγειρευτό φαγητό και φέρνει μνήμες από Ελληνικό κυριακάτικο τραπέζι.
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Ανω Πετράλωνα /
Pharaoh
Ενας ιδιαίτερα προσεγμένος και φωτεινός χώρος που θυμίζει παλιό αθηναϊκό σπίτι. Δυνατή μουσική από δίσκους βινυλίου και σπιτικά φαγητά της “μαμάς” μαγειρεμένα σε ξυλόφουρνο.
Σολωμού 54, Αθήνα, Instagram@pharaohathens
Αμα Λάχει
Το καλύτερο σε αυτό το εστιατόριο που βρίσκεται κάτω από τον λόφο του Στρέφη -εκτός από τους μεζέδες και τα τοπικά προϊόντα- είναι η τεράστια, καταπράσινη και δροσερή αυλή, που κάποτε ήταν η αυλή ενός σχολείου.
Καλλιδρομίου 69, Αθήνα
Feyrouz
H κυρία Φεϊρούζ, μια χαρισματική μαγείρισσα από την Αλεξανδρέττα της Αντιόχειας, φτιάχνει το πιο αυθεντικό λαχματζούν στην Αθήνα. Street food νόστιμο και οικονομικό.
Καρόρη 23, Αθήνα / feyrouz.gr
Nolan
Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή έγινε πολύ πιο συναρπαστική από τότε που άνοιξε το Nolan το 2016. Διεθνής κουζίνα με ασιατικό προσανατολισμό από τον σεφ Σωτήρη Κοντιζά, σε αυτό το μικρό και hot μαγαζί στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Βουλής 31-33, Σύνταγμα / Instagram: @nolanrestaurant
Μαύρος Γάτος
Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κιλό αρνίσια παϊδάκια. Θα τα βρείτε εδώ, στα κάρβουνα, πασπαλισμένα με ρίγανη, περιχυμένα με λεμόνι και με τη σωστή αναλογία λίπους και άπαχου κρέατος.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι