Οι τιμές που υπάρχουν στα δημοφιλή τουριστικά νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική ακόμη και η σκέψη μίας μέσης οικογένειας, προκειμένου να κάνει εκεί τις διακοπές της.

Τουριστικοί πράκτορες παρουσιάζουν ενδεικτικά μερικούς τιμοκαταλόγους από κάθε νησί, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Μάλιστα, αν συγκρίνει οιοσδήποτε τις υπάρχουσες τιμές με το κόστος για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι ίσως είναι και πιο φθηνό, αναλόγως των απαιτήσεων.

Για την Ελλάδα, λοιπόν, το κόστος για ένα ζευγάρι για να μείνει επτά νύχτες σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μαζί με τα ακτοπλοϊκά και το αυτοκίνητό του, είναι το εξής:

Αν, τώρα, σκεφθεί κάποιος ένα ταξίδι στο εξωτερικό, όπου αντί για ακτοπλοϊκά, θα βάλει τα αεροπορικά εισιτήρια, συν κάποιες τοπικές μεταφορές και ξεναγήσεις, τότε οι τιμές είναι οι εξής:

Με τα παραπάνω κριτήρια λοιπόν ένα ταξίδι στη Μύκονο σε σύγκριση με μία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν το ίδιο, ενώ το Ντουμπάι, είναι πιο φθηνό από την Πάρο.