Το Χονγκ Κονγκ είναι το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για να ζει και να εργάζεται κάποιος ξένος σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συγκρίνει τις τιμές 200 αγαθών και προϊόντων σε περισσότερες από 400 πόλεις.

Από την άλλη πλευρά η Ελβετία ήταν και αυτή στην κορυφή της λίστας της Mercer στην “Ερευνα Κόστους Ζωής 2022” συμμετέχοντας με τέσσερις πόλεις – Ζυρίχη, Γενεύη, Βασιλεία και Βέρνη – που “πιάνουν” από την δεύτερη έως την πέμπτη θέση. Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη τρεις ασιατικές πόλεις, οι Σιγκαπούρη, Τόκιο και Πεκίνο, μπήκαν στις 10 πρώτες θέσεις, καλύπτοντας την 8η, 9η και 10η θέση αντίστοιχα.

Οι υψηλές βαθμολογίες για πολλές ασιατικές πόλεις οφείλονται στον πληθωρισμό και τα ισχυρά νομίσματα, ανέφερε στην έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης. Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, δηλαδή τα φθηνότερα μέρη για να ζει και να εργάζεται κάποιος  ήταν η τουρκική πρωτεύουσα η Άγκυρα, το Μπισκέκ στο Κιργιστάν και η Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Mercer το Τελ Αβίβ του Ισραήλ βρέθηκε στην 6η θέση, ως το πιο ακριβό μέρος στη Μέση Ανατολή και η Νέα Υόρκη στην 7η θέση, είναι η πιο ακριβή πόλη στην Αμερική. Η Βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο βρίσκεται στο νούμερο 15, ενώ την πρώτη “20αδα” συμπληρώνουν τέσσερις κινεζικές πόλεις εξαιτίας του ισχυρού γιουαν. Οι πόλεις της Ιαπωνίας και της Κορέας έγιναν σχετικά πιο προσιτές λόγω των ασθενέστερων νομισμάτων.

Πόλεμος και ακρίβεια στο επίκεντρο

Η έκθεση ανέφερε ότι παγκόσμια ζητήματα όπως ο Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο ολοένα αυξανόμενος πληθωρισμός επηρεάζουν τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των επαγγελματιών που μετεγκαταστάθηκαν στην Ασία τους τελευταίους 18 μήνες είχε μειωθεί σημαντικά. 

Οι 50 πιο ακριβές πόλεις για ξένους εργαζομενους

Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Ζυρίχη, Ελβετία

Γενεύη, Ελβετία

Βασιλεία, Ελβετία

Βέρνη, Ελβετία

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Σιγκαπούρη

Τόκιο, Ιαπωνία

Πεκίνο, Κίνα

Κοπενχάγη, Δανία

Σανγκάη, Κίνα

Shenzhen, Κίνα

Σεούλ, Νότια Κορέα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Νασάου, Μπαχάμες

Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Guangzhou, Κίνα

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Χονολουλού, ΗΠΑ

Βιέννη, Αυστρία

Qingdao, Κίνα

Bangui, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Libreville, Γκαμπόν

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ναντζίνγκ, Κίνα

Όσλο, Νορβηγία

Ταϊπέι, Ταϊβάν

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Βοστώνη, ΗΠΑ

Ντουμπάι, ΗΑΕ

Μαϊάμι, ΗΠΑ

Μόναχο, Γερμανία

Busan, Νότια Κορέα

Παρίσι, Γαλλία

Σικάγο, ΗΠΑ

Οζάκα, Ιαπωνία

Βικτώρια, Σεϋχέλλες

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Shenyang, Κίνα

Τζιμπουτί

Ατλάντα, ΗΠΑ

Ελσίνκι, Φινλανδία

Τσενγκντού, Κίνα

Σιάτλ, ΗΠΑ

Βερολίνο, Γερμανία

Χάγη, Ολλανδία

Μιλάνο, Ιταλία

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Γιοκοχάμα, Ιαπωνία