Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από την AstraZeneca, πολλοί είναι οι επιστήμονες και οι φορείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο η πρώτη δόση του εμβολίου να είναι από αυτή την εταιρία και η δεύτερη από τη Pfizer.
Θυμίζουμε ότι, όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες για την ανάμιξη εμβολίων, σύμφωνα με την έρευνα Com – Cov, που διεξάγεται από τον Φεβρουάριο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, όταν χρησιμοποιείται διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση.
Τα πρόωρα ευρήματα της έρευνας, που «ανακατεύει» τα εμβόλια της Oxford/ AstraZeneca και της Pfizer/ BioNTech, δείχνουν ότι όσοι έλαβαν συνδυασμό τους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση ή πόνο στους μύες, συχνότερα σε σχέση με όσους έλαβαν το ίδιο σκεύασμα και για τις δυο δόσεις.
Για παράδειγμα, η πιθανότητα εμφάνισης πυρετού για κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις AstraZeneca είναι 10%. Όμως, αν κάποιος λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer, τότε η πιθανότητα ανέρχεται στο 34% και αν μάλιστα γίνει ο ανάποδος συνδυασμός η πιθανότητα «εκτοξεύεται» στο 41%.
Από την άλλη, μια ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά του COVID-19 διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της σήμερα.
Ασφαλής και αποτελεσματικός ο εμβολιασμός με AstraZeneca πρώτα και μετά με Pfizer
Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.
Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά τη δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca. Σημειώνεται ότι συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.
Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η Δρ. Μαγκνταλένα Κάμπινς. «Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά», σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια.