Η Βελγίδα δικαστής που έχει αναλάβει να εξετάσει την αντιδικία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca όσο αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων για τον Covid-19 που ανέμεναν οι «27» θα ανακοινώσει την απόφασή της το πολύ μέσα σε έναν μήνα.
Σήμερα το απόγευμα, σε μια πολύ σύντομη ακροαματική διαδικασία, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στο πρωτοδικείο των Βρυξελλών, ώστε η δικαστής να μπορέσει να θέσει ορισμένες ερωτήσεις για «τεχνικά» θέματα και στις δύο πλευρές. Η απόφαση θα εκδοθεί «εντός της νόμιμης διορίας», δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα, ανακοίνωσε η δικαστής ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.
Τι υποστηρίζει η ΕΕ;
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η αγγλοσουηδική εταιρεία προτίμησε να εφοδιάσει με το σκεύασμά της το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις στους «27», κατά παράβαση της σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca στα τέλη Αυγούστου του 2020.
Αφού απέτυχε η προσπάθεια φιλικού διακανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύτηκε αυτήν τη σύμβαση προαγοράς εξ ονόματος των «27», αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να προσφύγει στη βελγική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απαιτεί από την AstraZeneca να χρησιμοποιήσει τις έξι μονάδες παραγωγής εμβολίων που διαθέτει για να τιμήσει το συμβόλαιό της και ζητά να της επιβληθεί πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση εμβολίου για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ότι η AstraZeneca θα μπορούσε να κληθεί να πληρώνει 200 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά από την 1η Ιουλίου, εφόσον η εταιρεία παραδώσει μόνο τα 70 από τα 90 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η AstraZeneca αρνείται τις κατηγορίες της ΕΕ
Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι παρέδωσε κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί και απαιτεί να λάβει τα υπόλοιπα 90 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Συνολικά, η ΕΕ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα τις παραδώσει όλες πριν από τα τέλη του έτους. Ωστόσο οι Βρυξέλλες ζητούν να έχουν παραλάβει το σύνολο το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Στην ακροαματική διαδικασία της 26ης Μαΐου η AstraZeneca αρνήθηκε, μέσω των δικηγόρων της, ότι παραβίασε το συμβόλαιο. Το κείμενο που υπέγραψε «δεν προβλέπει δεσμευτικές προθεσμίες» για τις παραδόσεις, είπε ένας από αυτούς, ο Χακίμ Μπουλαρμπά.