Τα αστέρια του Δαυίδ βρέθηκαν με γκράφιτι σε κτίρια στην περιοχή του Παρισιού, σε πράξεις που οι πολιτικοί ηγέτες είπαν ότι «θυμούνται τη δεκαετία του 1930».

Περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ ζωγραφίστηκαν σε τοίχους στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού το βράδυ της Δευτέρας.

Η Γαλλία παλεύει με μεγάλη αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών.

Περισσότερες από 850 τέτοιες πράξεις έχουν αναφερθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, λέει ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin.

Οι αρχές του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει έρευνα για βλάβη περιουσίας που επιδεινώθηκε από ρατσιστικές προθέσεις.

«Κλαίω, γιατί ξαναβλέπω το μίσος που δεχόμασταν όταν ήμουν παιδί», είπε ένας κάτοικος ενός από τα κτίρια στα οποία είχε γκράφιτι στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Δεν μπορώ να το καταλάβω».

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος του 14ου διαμερίσματος έγραψε ότι οι πράξεις «ανακαλούν τα γεγονότα της δεκαετίας του 1930… που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων».

Ο Emmanuel Grégoire, αναπληρωτής της δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo, είπε ότι τα αστέρια θα αφαιρεθούν και θα ξεκινήσει έρευνα.

«Ο αντισημιτισμός συνεχίζει να σκοτώνει», είπε ο κ. Grégoire. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα».

Εν τω μεταξύ, μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμούς της αστυνομίας το πρωί της Τρίτης. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι συμπεριφερόταν με απειλητικό τρόπο και αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες.

Παρόμοια γκράφιτι βρέθηκαν επίσης σε προάστια του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers και Saint-Ouen. Τα αστέρια συνόδευαν επιγραφές όπως «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει».

Ο δήμαρχος του Saint-Ouen, Karim Bouamrane, ζήτησε να διωχθούν σε πλήρη έκταση του νόμου οι συντάκτες των «αντισημιτικών και ρατσιστικών» γκράφιτι στην πόλη του.

Την Τρίτη, η πρωθυπουργός Elisabeth Borne καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «επαίσχυντες πράξεις».

Η απότομη αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών ανησυχεί το 83% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BFMTV.

Πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Emmanuel Macron, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «εισαγωγής» εντάσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γαλλία.

Περίπου 400 άτομα συνελήφθησαν για αντισημιτικές ενέργειες αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Ντιπόντ-Μορέτι.

Διαβάστε ακόμη: