Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι περισσότερες ασιατικές αγορές  τη Δευτέρα, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί από τα υψηλά.

Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία, σημειώνοντας πτώση 0,7%, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε επίσης πτώση 0,7%.

Ο Nikkei εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, παρά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά από 17 χρόνια. Ωστόσο, η προοπτική μεγαλύτερης σύσφιξης της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής βάρυνε τον δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις, ιδίως καθώς τα στοιχεία έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ιαπωνική πρωτεύουσα αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις προοπτικές της BoJ.

Σταθερές οι κινεζικές μετοχές εν μέσω φόβων για τις ΗΠΑ

Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υποχώρησαν κατά 0,1% ο καθένας τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περισσότερους εξαγωγικούς περιορισμούς στη χώρα- ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι ορισμένοι Κινέζοι κατασκευαστές τσιπ παραβίασαν τους εμπορικούς νόμους των ΗΠΑ το 2023 – μια άποψη που θα μπορούσε ενδεχομένως να επισύρει αυστηρότερους αμερικανικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Οι περισσότερες μεγάλες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν εκτεταμένες απώλειες τη Δευτέρα, αν και τα κέρδη σε άλλους τομείς συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της πτώσης. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,3%.

Διαβάστε ακόμη: