Κέρδη σημείωσαν οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ωστόσο οι κινεζικές αγορές υποχώρησαν και οι περιφερειακές μετοχές της Ασίας σημείωσαν μεικτά πρόσημα,  σε μια εβδομάδα που ολοκληρώνεται με μια σημαντική μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 40.762,73 μονάδες, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 41.087,75 μονάδων που έφτασε την περασμένη Παρασκευή.

Το γεν υποχώρησε στα 151,975 ανά δολάριο, προκαλώντας την άμεση προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας για “αποφασιστική δράση”, μια φράση που χρησιμοποίησε για τελευταία φορά στα τέλη του 2022, ενόψει της παρέμβασης για αγορά γεν, σύμφωνα με το Reuters.

Το γεν διολισθαίνει παρά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας εδώ και 17 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι traders αναμένουν σταδιακή σύσφιξη και πιθανές καθυστερήσεις στην από καιρό αναμενόμενη χαλάρωση της Fed.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BOJ Naoki Tamura ενίσχυσε την Τετάρτη τις ήπιες προοπτικές όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να “κινηθεί αργά αλλά σταθερά προς την ομαλοποίηση της πολιτικής”.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1% και τα blue chips της ηπειρωτικής Κίνας έχασαν περίπου 0,7%, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Διαβάστε ακόμη: