Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας, καθώς στην ηπειρωτική Κίνα οι μετοχές  σημείωσαν άνοδο άνω του 7%, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,64% τη Δευτέρα.

Η επίσημη μέτρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Κίνας για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 49,8, από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, αυτό σηματοδότησε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα.

Η έρευνα Caixin PMI, η οποία είναι μια ιδιωτική έρευνα που καταρτίζεται από την S&P Global, ανέφερε ότι ο δείκτης PMI στη μεταποίηση μειώθηκε στο 49,3 από 50,4 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 50,5 που αναμενόταν από τη δημοσκόπηση του Reuters. Η έρευνα της Caixin κατέγραψε επίσης την ταχύτερη πτώση στη μεταποίηση εδώ και 14 μήνες.

Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 6,22%, με τον κλάδο των ακινήτων να κερδίζει 7,4%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,4% μετά την ανακοίνωση, με ώθηση από τις καταναλωτικές μετοχές. Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties σημείωσε άνοδο 8%.

Κόντρα στο ρεύμα η Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, η πτώση του Nikkei οφείλεται κυρίως στις απώλειες των μετοχών ακινήτων, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη ήταν η εταιρεία εκμετάλλευσης πολυκαταστημάτων Isetan Mitsukoshi Holdings, η οποία σημείωσε πτώση 11%. Ο ευρύς δείκτης Topix σημείωσε πτώση 3,3%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, περισσότερο από την πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,72%, ξεπερνώντας το ιστορικό του υψηλό των 8.246,2 μονάδων. Ο Kospi της Νότιας Κορέας
υποχώρησε κατά 1,13% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,21%.

 

Διαβάστε ακόμη: