Με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν αποτυπωμένη την ασφαλιστική τους ιστορία, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και η αντίστοιχη εφαρμογή για 150.000 μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους μη Μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ για τον χρόνο της επαγγελματικής τους εμπειρίας. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Οι μη μισθωτοί

Σε αυτή απεικονίζονται τα διαστήματα ασφάλισης στους φορείς των μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΟΓΑ) μέχρι 31.12.2016.

Από την 1.1.2017 και εντεύθεν ο ασφαλιστικός χρόνος απεικονίζεται στον e-ΕΦΚΑ. Ταυτοχρόνως στην βεβαίωση εμφανίζονται και τα χρονικά διαστήματα παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στους μη μισθωτούς που έχουν χρόνο ασφάλισης στον τέως ΟΑΕΕ η χορήγηση της βεβαίωσης γίνεται αφού προηγηθεί έλεγχος ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής απορρίπτεται το αίτημά του και εμφανίζεται μήνυμα στο χρήστη να προσέλθει στην αρμόδια τοπική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ για τακτοποίηση των ασφαλιστικών του οφειλών.

Η αίτηση

Η βεβαίωση ασφάλισης εκδίδεται – μέσω διαδικτύου – αποκλειστικά για χρήση στις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και δεν αποτελεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Η διαδικτυακή υπηρεσία απευθύνεται αποκλειστικά στις εξής κατηγορίες: σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ. Και σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που έχουν και χρόνο μισθωτής απασχόλησης στο τέως ΕΤΑΑ.

Ο χρήστης για να υποβάλει αίτημα και να λάβει ηλεκτρονικά βεβαίωση ασφάλισης για χρήση στο ΑΣΕΠ ακολουθεί τα βήματα με είσοδο στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ » μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), με χρήση των κωδικών taxisnet του ενδιαφερόμενου.

Εφόσον η υποβληθείσα αίτηση εγκριθεί, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ο χρήστης μπορεί να δει το λόγο απόρριψης επιλέγοντας το αντίστοιχο πλήκτρο.

Στις περιπτώσεις μοναδικής μη μισθωτής ασφάλισης απεικονίζονται τα διαστήματα ασφάλισης διακριτά σε κάθε τέως φορέα έως 31/12/2016 και από 1/1/2017 ξεχωριστή εγγραφή για τον e- ΕΦΚΑ.

Στις περιπτώσεις παράλληλης/πολλαπλής μη μισθωτής ασφάλισης και μισθωτής στο π. ΕΤΑΑ, απεικονίζονται διαστήματα μη μισθωτής ασφάλισης και μισθωτής διακριτά σε κάθε τέως φορέα.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες ροές από το σύστημα ΑΤΛΑΣ – Ασφαλιστική Ιστορία και θα μπορεί ο ασφαλισμένος να έχει πλήρη και επικαιροποιημένη εικόνα του ασφαλιστικού του βιογραφικού και του χρόνου ασφάλισής του.

Διαβάστε ακόμη: