Τράπεζες, servicers, θεσμοί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκίνησαν τις συζητήσεις για όλα τα «καυτά» θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τα moratoria και τους πλειστηριασμούς να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους.
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό για όλα τα κρίσιμα θέματα, δηλαδή «κόκκινα δάνεια», «Ηρακλής ΙΙ», πλειστηριασμοί και πτωχευτικός.
Την ίδια μέρα οι επικεφαλής των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια κ. Θοδωρής Καλαντώνης (εκτελεστικός πρόεδρος της doValue), Τάσος Πανούσης (CEO doValue και πρόεδρος της ένωσης εταιριών διαχείρισης), Γιώργος Γεωργακόπουλος (επικεφαλής της Intrum), Αρτέμης Θεοδωρίδης (εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal), Θεόδωρος Αθανασόπουλος (CEO Cepal) και εκπρόσωποι των υπολοίπων εταιριών είχαν συνάντηση με τους θεσμούς για moratoria, πτωχευτικό και πλειστηριασμούς, καθώς στους servicers έχουν μεταβιβαστεί κόκκινα δάνεια 100 δισ. ευρώ.
Και ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν έτοιμους τους φακέλους για να τους υποβάλουν στον επόπτη καθώς από το τέλος του μήνα ξεκινάει το πανευρωπαϊκό stress test που θα τεστάρει τις αντοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων σε περιβάλλον Covid-19.
Η άσκηση αντοχής θα εστιάσει στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, όπως η αντιμετώπιση των μορατόριουμ και πόσα από τα δάνεια που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων επέστρεψαν στην κανονικότητα. Οι τράπεζες έχουν ήδη σκανάρει τα δάνεια ένα προς ένα, προκειμένου να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία στον επόπτη ανά κλάδο δανειοδοτήσεων.
Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα των θεσμών, στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο είναι ο πτωχευτικός και οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του, οι αναστολές πληρωμής δόσεων, οι πλειστηριασμοί, η επέκταση του «Ηρακλή» καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι προϋπόθεση για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.
Η επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων θα δώσει «ανάσα» στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και μάλιστα οι τράπεζες έχουν καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση του. Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με την DGComp για το σχήμα «Ηρακλής ΙΙ», ώστε να είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ το Μάιο. Δεδομένης της ανταπόκρισης που έτυχε το σχήμα από όλες τις τράπεζες που συμμετείχαν με τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, εκτιμάται ότι ανάλογου ύψους (30 με 32 δισ. ευρώ) θα είναι και τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», με το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις 11-12 δισ. ευρώ, και θα ενταχθούν όχι μόνο τα «κόκκινα» δάνεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και τα κορωνοδάνεια.
Η συμπεριφορά των δανειοληπτών, για τους οποίους έχει λήξει το 9μηνο των moratorium, στις πληρωμές έχει μπει στο μικροσκόπιο καθώς το ζητούμενο είναι να μην τρωθεί η κουλτούρα πληρωμών. Ενώ ο SSM για να αποφευχθεί μία οριζόντια παράταση σε προγράμματα ταμειακής διευκόλυνσης των δανειοληπτών και μειωμένη δόση για επιπλέον διάστημα 9-12 μηνών, ζητά από τις τράπεζες πλήρη διαχωρισμό των δανείων, καθώς όσα ήταν σε ρύθμιση προ covid –και μπουν σε πρόγραμμα σταδιακής αύξησης της μηνιαίας δόσης– θα χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα ή αβέβαιης είσπραξης και θα πρέπει να ληφθούν προβλέψεις.
Οι καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου, της «Δεύτερης ευκαιρίας» που έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα και τον Ιούνιο για τα νοικοκυριά, απασχολεί ιδιαίτερα τους θεσμούς. Διότι καταστρατηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα και προς το παρόν καμία από τις 50 ΚΥΑ που απαιτούνται δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Ωστόσο προσχέδια για 5-6 ΚΥΑ έχουν σταλεί στους επόπτες προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως.
«Αγκάθι» είναι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών
«Αγκάθι» στις συζητήσεις είναι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι τον Ιούνιο που προκαλεί γκρίνια από τους θεσμούς, και αντιδράσεις από τους τραπεζίτες, διότι η αναστολή έχει επεκταθεί και σε όλες τις πράξεις εκτέλεσης που αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί και αφορούν τη μεταβίβαση και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων κ.λ.π.
Αλλά και οι αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ είναι επίσης αντικείμενο των συζητήσεων θεσμών με το οικονομικό επιτελείο. Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει τις αλλαγές, ώστε το Ταμείο να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή αυτή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (stateaid).
Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι οι servicers ζήτησαν τη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Δηλαδή πρόκειται τόσο για δάνεια που βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο» και σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, όσο και για δάνεια με μικρή καθυστέρηση, αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.
Ακόμα η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις είχε ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα (Ν. 4738/2020), στη διαβούλευση για το Πρόγραμμα «Γέφυρα» (στεγαστικά με εξασφάλιση σε πρώτη κατοικία), ενώ συμμετείχε και στη διαβούλευση σχετικά με την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
Ακόμα στους servicers –που διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση– έχει ανατεθεί η διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων του προγράμματος «Ηρακλής».