Με τα «κόκκινα» δάνεια να εξακολουθούν να είναι το μεγάλο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς αξιολόγησης των υγιών επιχειρήσεων και να τις στηρίξουν με ρευστότητα, ενώ θα πρέπει να «απαλλαγούν» από τις εταιρείες ζόμπι.

Τα παραπάνω επισημαίνει η PwC σε έρευνα  για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε στον Τύπο.

Ο διεθνής ελεγκτικός οίκος  προτρέπει τις τράπεζες να συνεχίσουν εντατικά την προσπάθεια  μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προήλθαν από την οικονομική κρίση, ενώ θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας.

Σε έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία η PwC, αναφέρεται και στ ενδεχόμενο  παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την δημιουργία  μηχανισμών επίλυσης για την αντιμετώπιση του νέου κύματος «κόκκινων» δανείων  που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τη λήξη των  μορατόριουμ πληρωμών.

Σημειώνει πως η κρίση  που προέκυψε από την Covid-19, επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις που βοηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα  σε εποπτικό επίπεδο.  Σύμφωνα με την PwC, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να βρίσκονται σε «σχετικά υψηλά επίπεδα» παρά τις θετικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τη μείωσή τους.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 1 στα 3 δάνεια (35,8% του συνόλου των δανείων) είναι μη  εξυπηρετούμενα.  Ωστόσο διευκρινίζει πως  ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 25%, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των τιτλοποιήσεων.

Αντιδράστε γρήγορα, κινηθείτε με ταχύτητα, αναπτύξτε μηχανισμούς,  για να μην δημιουργηθούν  νέες «εταιρείες ζόμπι» προτρέπει τις τράπεζες η  PwC.

 Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό  χρειάζεται οι τράπεζες σε συνεργασία με το Κράτος να δημιουργήσουν μηχανισμούς αξιολόγησης των υγιών επιχειρήσεων από τις προβληματικές, ώστε να στηρίξουν με ρευστότητα εκείνες  τις εταιρείες που μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και  ταυτόχρονα να διαχειριστούν αποτελεσματικά εκείνες που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την PwC, οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική τους και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που χρηματοδοτούν από τους παραδοσιακούς τομείς, όπως του τουρισμού και των ακινήτων, σε τομείς της οικονομίας όπου εμφανίζονται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου που επιχειρείται. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν για τις ίδιες καλύτερες αποδόσεις.

Υπογραμμίζει ακόμα πως παρά το θετικό κλίμα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες πέρα από την διατήρηση του κλίματος εμπιστοσύνης και της δημοσιονομικής προσαρμογής στους στόχους πριν την πανδημία, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του  Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα των 13δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής, όπως είναι η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση, έργα υποδομής.

Ως εκ τούτου,  οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν πως απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, τόλμη και συνέπεια στην υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού της οικονομίας,  ώστε η χώρα να μπορέσει να ηγηθεί της κατάστασης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και διαμορφώνοντας μια νέα, διαφορετική επόμενη μέρα.

Μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει με τις τράπεζες εδώ

https://radar.gr/article/58279/ta-thlivera-apomeinaria-toy-xthes-epistrefoyn