Art around the world: Παρά τα συνεχή αυστηρά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, τα περιορισμένα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και τις ακυρώσεις μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός μουσείων και γκαλερί ανά τον κόσμο θυμίζει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – την κανονικότητα προηγούμενων ετών, αφού έχουν ετοιμάσει συναρπαστικές εκθέσεις για να παρουσιάσουν μέσα στο 2022. Εδώ, συγκεντρώσαμε μερικές μόνο για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο.
Yves Saint Laurent aux Musées
60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την παρουσίαση της πρώτης haute couture συλλογής του εμβληματικού Yves Saint Laurent, στις 29 Ιανουαρίου 1962 και με αφορμή την σπουδαία αυτή επέτειο του χώρου της μόδας, έξι μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται σε μια συλλογή που εξερευνά τα έργα του. Σκοπός είναι να γίνει ευρέως γνωστό το πώς ο διάσημος couturier εμπνεύστηκε από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Picasso, Matisse και Mondrian. Την συλλογή έχει επιμεληθεί η κριτικός τέχνης Mouna Mekouar και συμμετέχουν τα μουσεία: Pompidou, Λούβρο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, το Μουσείο Ορσέ, το Μουσείο Πικάσο αλλά και το Μουσείο Yves Saint Laurent.
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου έως 15 Μαΐου 2022
Πού: Μουσείο Pompidou, Λούβρο, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, Μουσείο Ορσέ, Μουσείο Πικάσο, Μουσείο Yves Saint Laurent
The World of Stonehenge
Κατασκευασμένο πριν από 4.500 χρόνια, το Stonehenge είναι ένα από τα πιο διάσημα αλλά και μυστηριώδη μνημεία στον κόσμο, για το οποίο το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση για την ιστορία του, η οποία εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο. Συνολικά, περισσότερα από 430 αντικείμενα θα εκτεθούν στην συναρπαστική αυτή έκθεση-ορόσημο, μεταξύ των οποίων ένας χάλκινος δίσκος με ένθετα χρυσά σύμβολα και δύο χρυσά καπέλα σε σχήμα κώνου διακοσμημένα με ηλιακά μοτίβα. Επιπλέον, ένα από τα highlights της έκθεσης θα είναι ο 3.600 ετών δίσκος του ουρανού της Nebra, η παλαιότερη υπάρχουσα απεικόνιση του σύμπαντος, που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία και θα εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.
Διάρκεια έκθεσης:17 Φεβρουαρίου έως 17 Ιουλίου
Πού: Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
Faith Ringgold: American People
Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση της πρωτοπόρου αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Faith Ringgold στη γενέτειρά της, τη Νέα Υόρκη. Η έκθεση θα καλύπτει έξι δεκαετίες από την καριέρα της 91χρονης καλλιτέχνιδας, από έργα που δημιουργήθηκαν ως «απάντηση» στην εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων, μέχρι αυτοβιογραφικά κομμάτια που αφηγούνται ιστορίες της Αναγέννησης του Χάρλεμ.
Διάρκεια έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου έως 17 Ιουλίου
Πού: New Museum, Νεα Υορκη
Donatello: the Renaissance
Στην εποχή του – τον 15ο αιώνα – ο Φλωρεντινός γλύπτης Donatello θεωρούνταν «the master of masters». Παρ’ όλα αυτά, καμία σημαντική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του καταξιωμένου δημιουργού δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει τον Μάρτιο του 2022, αφού δύο μουσεία (ένα στην Φλωρεντία και ένα στο Βερολίνο) φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το σημαντικό έργο του. Η μεγαλύτερη συλλογή έργων, όπως είναι φυσικό, θα παρουσιαστεί στην πατρίδα του Donatello, τη Φλωρεντία, με τον περίφημο «Δαβίδ» του 1440, να ξεχωρίζει ανάμεσα στη λίστα των εκθεμάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου
Πού: Palazzo Strozzi και Museo del Bargello, Φλωρεντία
Διάρκεια έκθεσης: 2 Σεπτεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου
Πού: Gemaldegalerie, Βερολίνο
150 years of Mondrian
Με μόλις τρία βασικά χρώματα και μοναδικά ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχήματα, ο Piet Mondrian άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην τέχνη, την αρχιτεκτονική αλλά και τη μόδα. Για να τιμήσουν τα 150 χρόνια από τη γέννησή του στην πόλη Amersfoot της Ολλανδίας, τρία μουσεία σε τρεις διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία) πρόκειται να παρουσιάσουν ορισμένα από τα διασημότερα έργα του θρυλικού καλλιτέχνη. Οι εκθέσεις στα Fondation Beyeler στην Ελβετία και K20 στο Ντίσελντορφ θα ασχοληθούν με τους πρώιμους πίνακές του, οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από την ολλανδική τοπογραφία και τον μετά-Ιμπρεσιονισμό. Στη συνέχεια θα μελετηθεί η εξέλιξη της ζωγραφικής του, η οποία άφησε πίσω εντελώς την αναπαράσταση, καταλήγοντας σε σύνολα γραμμών, βασικών χρωμάτων και γεωμετρικών σχημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου έως 25 Σεπτεμβρίου
Πού: Kunstmuseum den Haag, Χάγη, Ολλανδία
Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου έως 9 Οκτωβρίου
Πού: Fondation Beyeler, Ρίχεν, Ελβετία
Διάρκεια έκθεσης: 29 Οκτωβρίου έως 10 Φεβρουαρίου
Πού: Κ20, Ντύσελντορφ, Γερμανία
59η Μπιενάλε της Βενετίας
Η παγκόσμια πανδημία, οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ανθρωπότητας και θα απασχολήσουν τους καλλιτέχνες στη φετινή 59η Μπιενάλε της Βενετίας. Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Cecilia Alemani, οι «δύσκολες» θεματικές αυτές της έκθεσης δεν είναι κάτι που πρέπει να αποθαρρύνει τους επισκέπτες της. «Παρά το δυσμενές κλίμα που ώθησε στη δημιουργία της έκθεσης, φιλοδοξούμε αυτή να προσφέρει κάτι αισιόδοξο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως η ταινία «Στον δρόμο για τον Κολωνό» είναι η εικαστική πρόταση της καλλιτέχνιδας Λουκίας Αλαβάνου, με επιμελητές τους Heinz Peter Schwerfel και Γιάννη Αρβανίτη, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Μπιενάλε.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου
Πού: Βενετία
World Cup sculpture festival
Οι φίλοι του ποδοσφαίρου που θα ταξιδέψουν στη Ντόχα για το αμφιλεγόμενο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν τη χαρά να «καλωσορίζονται» από ένα μεγαλοπρεπές χρυσό γλυπτό του εθνικού πτηνού του Κατάρ, του γερακιού. Δημιουργημένο από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Tom Claassen, το χρυσό γεράκι θα είναι μόλις το ένα από τα, συνολικά, 40 μεγαλοπρεπή αγάλματα που θα στηθούν σε δημόσιους χώρους, με αφορμή το World Cup. Το πρόγραμμα του «υπαίθριου» αυτού «μουσείου», που θα στηθεί σε κεντρικά σημεία της χώρας, επιμελείται η αδερφή του Εμίρη και επικεφαλής των Qatar Museums.
Διάρκεια έκθεσης: Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022
Πού: Κατάρ
«Cézanne»
Το «Still Life with Apples» (1893-94) θα είναι μία από τις 90 ελαιογραφίες του Σεζάν που θα παρουσιαστούν στο Σικάγο. Ευγενική προσφορά του Getty Museum.
Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και η Tate Modern του Λονδίνου διοργανώνουν τη μεγαλύτερη έκθεση για τον Σεζάν, από την άνοιξη της φετινής χρονιάς μέχρι και την άνοιξη του 2023. Αυτή θα περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υπόσχεση να «εξερευνήσουν τις φιλοδοξίες, τις καινοτομίες και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωή και το έργο του Cézanne». Στο Σικάγο, όπου θα «ανοίξει» η έκθεση, θα περιλαμβάνει 90 ελαιογραφίες, 40 έργα σε χαρτί και δύο σκίτσα, ενώ στο Λονδίνο θα παρουσιαστεί σε λίγο μικρότερη έκταση. Ο Σεζάν (1839-1906) θεωρείται ένας από τους πιο κορυφαίους καλλιτέχνες, που με το έργο τους άσκησαν μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένων των Monet, Pissarro, Matisse και Picasso.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαΐου έως 5 Σεπτεμβρίου
Πού: Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο
Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου έως 12 Μαρτίου 2023
Πού: Tate Modern, Λονδίνο
15η Documenta
Η διοργάνωση της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο εν μέσω πανδημίας ήταν πρόκληση, αλλά μετά από κάποιες αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, η Documenta Fifteen – όπως είναι το επίσημο όνομά της – πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κάσελ αυτό το καλοκαίρι. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της φετινής Documenta έχει αναλάβει η ινδονησιακή ομάδα Ruangrupa και υπόσχεται να είναι μια «αντανάκλαση της εποχής μας» όπως και οι προηγούμενες εκδοχές αυτής της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης, που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια. Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος προέρχονται κυρίως από τον νότο, ενώ πολλοί μάλιστα είναι ακτιβιστικές συλλογικότητες, παρά μεμονωμένα άτομα. Οι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα πρώην πολυκατάστημα και μια πρώην αποθήκη κρασιού, πιο παραδοσιακές τοποθεσίες, αλλά και το μουσείο Fridericianum της πόλης.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πού: Kassel, Γερμανία
The Space Between: The Modern in Korean Art
Ο πίνακας «Οικογένεια» δημιουργήθηκε από τον Pai Unsung μεταξύ του 1930 και του 1935 όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κυριαρχία. Ευγενική παραχώρηση της πόλης του Daejeon.
Πέρυσι υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση της Νότιας Κορέας, με τις γκαλερί τέχνης στη Δύση να σπεύδουν να «ανοίξουν» στη Σεούλ. Αλλά το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (Lacma) εξερευνά την κορεατική τέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, με μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις. Το «The Space Between» εκτείνεται στην κρίσιμη αλλά συχνά παραμελημένη περίοδο 1897 έως 1964, που χρονολογείται από το κλείσιμο της περιόδου Joseon, της τελευταίας κορεατικής δυναστείας, μέχρι την αποικιακή περίοδο (1910-45) όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κυριαρχία και τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), που έφερε έντονες αμερικανικές πολιτιστικές επιρροές, ιδιαίτερα τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό στις εικαστικές τέχνες. Η έκθεση κλείνει με μια ματιά στις απαρχές της σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών όπως οι Youn Myeong-Ro, Lee Sangbeom και Park Rehyun. Μια μεγάλη ιστορία μέσα από το έργο 90 καλλιτεχνών και 140 πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Σεπτεμβρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2023
Πού: Μουσείο Τέχνης του Λος Αντζελες