Ο Ιούνιος στην Αθήνα δεν είναι απλώς ο μήνας που φέρνει τις πρώτες μεγάλες ζέστες – είναι πια και ο μήνας της τέχνης. Με 28 εκθέσεις που απλώνονται από το Πεδίον του Άρεως έως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και από τις πιο ανεξάρτητες γκαλερί μέχρι τις αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης, η πόλη σφύζει από δημιουργική ενέργεια και εικόνες που μένουν στη μνήμη.
Plásmata 3 – Μια ποιητική περιπλάνηση στο Πεδίον του Άρεως
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει με τα Plásmata 3 και μάς καλεί να χαθούμε σε έναν υπαίθριο ψηφιακό ονειρότοπο. Ανάμεσα σε αρχαίες κολόνες-μαξιλάρια, φωτεινά τοτέμ και φανταστικά πλάσματα, η τέχνη κυριολεκτικά ανασαίνει δίπλα στα δέντρα και τα παγκάκια του πάρκου.
Takis – Η ενέργεια του αόρατου
Στα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή τιμά τον Takis με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση σε Αθήνα και Άνδρο. Γλυπτά που τραγουδούν, μαγνητικά πεδία που πάλλονται, έργα που «συλλαμβάνουν» το άυλο.
Marlene Dumas – Cycladic Blues
Η Marlene Dumas φέρνει τον μελαγχολικό της ερωτισμό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε διάλογο με αρχαιότητες που η ίδια επέλεξε. Μια συγκινητική συνύπαρξη του ανθρώπινου σώματος και της αιώνιας μορφής.
Michael Rakowitz – Η τέχνη ως ανάκτηση πολιτιστικής μνήμης
Στο Μουσείο Ακρόπολης, η εγκατάσταση Allspice ενώνει τον σύγχρονο πόνο των προσφύγων με τα χαμένα αγάλματα της Μεσοποταμίας. Ένας καλλιτεχνικός ύμνος στην αντίσταση της μνήμης.
Jean-Michel Basquiat – Χάος, χιούμορ, πολιτική
Στον Πειραιά, ο Basquiat επιστρέφει άγριος και εκρηκτικός, φωνάζοντας στους τοίχους του Intermission Gallery με την ίδια ενέργεια που κάποτε ηλεκτρίζε την underground Νέα Υόρκη.
Charline von Heyl – Η ζωγραφική ως λαβύρινθος
Στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, η von Heyl ξεδιπλώνει την εικαστική της περιπέτεια, γεμάτη αντικρουόμενα στυλ που τελικά γίνονται ένα αρμονικό σύνολο.
Από την Κυκλαδική τέχνη ως τη σύγχρονη κεραμική
Ο Ιούνιος τιμά την κεραμική τέχνη με εκθέσεις όπως το «Muddy Mood» και το «IRIDANOS Vol.1», όπου η ύλη –ο πηλός, το χρώμα, το σμάλτο– μεταμορφώνεται σε αφήγηση, παιχνίδι και συναίσθημα.
Μνήμη, ταυτότητα και πολιτική στην τέχνη του σήμερα
Από την Βαλίνια Σβορώνου και την Ντόρα Οικονόμου, μέχρι τον Oscar Murillo και τον Αντώνη Ντόνεφ, η θεματική της ανθρώπινης εμπειρίας –μετανάστευση, φύλο, πόλεμος, οικολογία, εαυτός– καταλαμβάνει τον καμβά και τον χώρο.
Η τέχνη έξω από τα μουσεία
Η Art Athina Pop Up φέρνει τη γλυπτική στα σαλόνια του InterContinental, ενώ οι «Clocks of the tides» ή οι «Synapses» του Μαρτίνου Γαβαθά επανατοποθετούν την τέχνη σε προσωπικό και συλλογικό πλαίσιο.
Εκθέσεις Ιουνίου 2025: 28 προτάσεις για περιήγηση στην εικαστική Αθήνα
-
Plásmata 3 – Στο Πεδίον του Άρεως, 25 έργα μεταμορφώνουν τον δημόσιο χώρο σε έναν κόσμο φαντασίας και τεχνολογικού στοχασμού. Ένα αστικό όνειρο με ανθρώπινα και μυθικά πλάσματα.
-
Cycladic Blues – Η Marlene Dumas συνομιλεί με τις κυκλαδικές αρχαιότητες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, φέρνοντας στο προσκήνιο την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.
-
Takis 1∞ – Αναδρομική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Takis. Εμβληματικά γλυπτά, αρχεία και προσωπικά του αντικείμενα συνθέτουν το έργο ζωής του.
-
Allspice – Ο Michael Rakowitz εξερευνά τον διάλογο αρχαίων πολιτισμών και σύγχρονης τέχνης. Θέματα πολιτιστικής απώλειας και μετατόπισης.
-
Συνάψεις – Η εικαστική πορεία του Μαρτίνου Γαβαθά αποτυπώνεται σε 90 έργα. Φιλοσοφικές και συγκινησιακές συνθέσεις μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.
-
Τα όρια της απαγόρευσης – Ο Αλέξανδρος Καπετάνου πλέκει ταινίες σήμανσης σε γλυπτά, σχολιάζοντας την έννοια της απαγόρευσης και του απτού.
-
Στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη – Ένα cabinet de curiosités όπου η χαρακτική εμπλουτίζεται με βίντεο και υλικά από την πόλη.
-
Δήλος | Γη Εν Πλω – Η Erieta Attali φωτογραφίζει τη Δήλο ως τόπο ιερό και άχρονο. Ένα λυρικό αρχαιολογικό αφήγημα.
-
Art Athina Pop Up – 27 έργα σε διάλογο με τη συλλογή του InterContinental. Παρέμβαση της Art Athina στον ξενοδοχειακό χώρο.
-
Φαντάσου ένα πουλί – 200 υφασμάτινα έργα εμπνευσμένα από πουλιά, πραγματικά ή φανταστικά. Πανευρωπαϊκή συμμετοχή.
-
Testa Fragilis – Ο Δημήτρης Αστερίου εικονογραφεί τη φύση, την ταυτότητα και την απελευθέρωση σε έναν κόσμο Pride.
-
Untitled – Ο Jean-Michel Basquiat αρνείται τους τίτλους και υπαινίσσεται την αναρχία της δημιουργίας του. Νέα Υόρκη, ποίηση και Ελλάδα σε ένα σύμπαν.
-
Weather or not – Ο Win Knowlton εμπνέεται από τον καιρό και την ατμόσφαιρα. Έργα που μιλούν για το κλίμα και τη μεταβλητότητα.
-
Nocturnal mindscapes – Η Φαίη Θεοχάρους μάς καλεί σε μια τελετουργική βόλτα στη μνήμη και τη φαντασία, με χρώματα και ρυθμούς παιδικής επιμονής.
-
Muddy Mood – Ομαδική έκθεση κεραμικής που γιορτάζει την υλικότητα και τη μορφολογική απόλαυση του πηλού.
-
Χρώμα Κόκκινο – Ο Αλέκος Κυραρίνης εξερευνά τη δυναμική του κόκκινου στην τέχνη και τη θρησκεία. Πάθος, αίμα και μεταφυσική.
-
Time’s Witness – Ο Αντώνης Ντόνεφ επεμβαίνει σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, μετατρέποντας τη γνώση σε εικόνες μνήμης και χιούμορ.
-
The Giddy Road to Ruin – Η Charline von Heyl αντιπαραθέτει αντιφατικά στυλ και παρελθόντα. Ζωγραφική που παραμένει αινιγματική.
-
Ένα τηλεγράφημα στην αγαπημένη μου Suki – Ο Oscar Murillo εξετάζει την επικοινωνία ως ίχνος. Πειραματισμός με μορφές και επιφάνειες.
-
Hosts and Parasites – Η Ντόρα Οικονόμου εστιάζει στη σχέση παρασίτου και ξενιστή με απαλές γλυπτικές φόρμες και ταξιδιωτικές επιρροές.
-
Clocks of the tides – Η Βαλίνια Σβορώνου ανασχηματίζει αφηγήσεις από τη Μικρασία και τη γυναικεία ιστορία με πολυμέσα και φαντασία.
-
Η αναζήτηση της τυχαιότητας – Ένα διάλογος μεταξύ ζωγραφικής και ήχου που αγγίζει υπαρξιακά ζητήματα, τύχη και απόφαση.
-
Η αλλοδαπή ψυχή του Αστρακάν – Η Ντιάννα Μαγκανιά συνθέτει ένα κοσμοπολίτικο αφήγημα με έμφαση στη μνήμη και την ταυτότητα.
-
Άνωθεν βλέμμα – Ο Nikola Sarić παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά, αναρωτώμενος για τον ρόλο του ανθρώπου και της θεότητας.
-
A Life in Shadows – Ο Κωνσταντίνος Κορσοβίτης καταγράφει το θέατρο σκιών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πολιτισμός και τελετουργία σε εικόνες.
-
Eudaimonia – Η Joulia Strauss επανεξετάζει την αρχαία ευδαιμονία με έργα φιλοσοφικά και τεχνολογικά. Μια πρόταση για σύγχρονη πνευματικότητα.
-
IRIDANOS Vol.1 – Έκθεση με έργα μαθητών του Νίκου Σκλαβενίτη. Τεχνική κατάρτιση και δημιουργικότητα σε διάλογο.
-
Pinot Noir – Η Δήμητρα Βάμιαλη στήνει ένα σκοτεινό αφήγημα σε αμπελώνα. Νουάρ ιστορίες ανάμεσα στη μυθολογία και την κατασκοπεία.