Πού θα φτάσει το ράλι των τιμών αργού πετρελαίου; Το ερώτημα βρίσκεται στα χείλη κυβερνήσεων, καταναλωτών, εταιριών και αναλυτών, αφού η τιμή του αργού επηρεάζει πορτοφόλια και οικονομίες όσο καμία άλλη, τώρα μάλιστα που η τιμή του φυσικού αερίου θυμίζει πτήση νεοφερμένου Ραφάλ πάνω από την Αθήνα!

Η τιμή του μπρεντ με συμβόλαια Μαρτίου κατέγραψε κέρδη 1,5% και σκαρφάλωσε στα 87,75 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe στην αγορά του Λονδίνου, αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της πανδημίας η ζήτηση για αργό πετρέλαιο ανέβηκε ξαφνικά σε επίπεδα προ της πανδημίας, γεγονός που θα διαψεύσει όσους θεώρησαν ότι φτάσαμε ήδη στο ανώτατο όριο ζήτησης, άρα δεν θα έχουμε άλλες αυξήσεις.

Παράλληλα, έχουμε πλέον πίσω μας ήδη πάνω από έξι μήνες διαδοχικών μηνιαίων αυξήσεων της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ (κράτη μέλη του ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία), και την ίδια στιγμή, αναστολής των προγραμματισμένων περικοπών παραγωγής.

Οι ανοδικές τιμές δίνουν ώθηση και στην αγορά αργού πετρελαίου της Ασίας και στα μειωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Η Goldman Sachs Group αύξησε τις προβλέψεις της για το μπρεντ για το 2022 και το 2023, προβλέποντας τιμή 100 δολ. το τρίτο τρίμηνο φέτος!

Οι αναλυτές της CommSec δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για λένε ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος καθώς ο κόσμος ανοίγει μετά από 2 χρόνια lockdown και ξαναρχίζει πιο φυσιολογική τροχιά ζήτησης», δήλωσε ο Ας Γκλόβερ της CMC Markets.

«Εάν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχιστούν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορέσουν να επιτύχουν την ημερήσια αύξηση κατά 400.000 βαρέλια, οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να πιέζουν προς το όριο των 100 δολαρίων, όπου βρίσκεται το επόμενο (ουσιαστικό) επίπεδο τεχνικής αντίστασης» τόνισε ο ίδιος

Ήδη, αρκετοί μεγάλοι πετρελαϊκοί Όμιλοι έχουν ποντάρει σε αυξήσεις της τιμής στα 100, στα 120 ή ακόμα και στα 150 δολάρια μέσα στο 2022.

«Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας και πιθανών βραχυπρόθεσμων επιπλοκών (γεωπολιτικών και τεχνικών), ακόμα και η τιμή μεγάλων εμπορευμάτων μπορεί να συμπεριφερθεί σαν τα κρυπτονομίσματα, όπως μάθαμε τόσο από τον Απρίλιο του 2020, όταν το πετρέλαιο είχε πρόσκαιρα αρνητική τιμή, αλλά και από το φυσικό αέριο στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες» λέει αναλυτής της Κομισιόν ειδικευμένος στα ενεργειακά.

 

Οι επιθέσεις με drones στα Εμιράτα 

Εν τω μεταξύ μεσοβδόμαδα, σε υψηλό επταετίας έφτασαν οι τιμές του βαρελιού πετρελαίου μπρεντ καθώς από τη μία ενισχύονται οι γεωπολιτικές αστάθειες (λόγω των επιθέσεων με drones των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και από την άλλη αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζήτηση, που θα έχει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Μετά την επίθεση με drone των Χούθι στα Εμιράτα, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate ενισχύθηκε επίσης (1,9%), σε πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι ( 85,43 δολ.) για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

«Το κλίμα στην αγορά παραμένει εποικοδομητικό και η επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφερε μόνο μια περαιτέρω ώθηση στις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV, Γουόρεν Πάτερσον. «Οι διαταραχές του εφοδιασμού σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση σημαίνουν ότι η αγορά πετρελαίου είναι πιο σφιχτή από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

«Η νέα γεωπολιτική ένταση έχει φέρει νέες ανησυχίες για τις προμήθειες στην αγορά», ανέφεραν από την πλευρά τους σε οι αναλυτές της ANZ Research.

Η εταιρεία πετρελαίου ADNOC των Εμιράτων, η οποία επλήγη από τη χθεσινή επίθεση, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδια συνέχειας της επιχειρηματικής της δραστηριότητας για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη προμήθεια προϊόντων στους τοπικούς και διεθνείς πελάτες της.

Στα 60$ το βαρέλι το αργό - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του

Δύο σημαντικοί παράγοντες πρόκειται να επηρεάσουν φέτος την πετρελαϊκή τιμή:

α) Ο ένας είναι η μειωμένη παραγωγική δυνατότητα του ΟΠΕΚ+, δηλαδή το “μαξιλαράκι” παραγωγής που κρατάει πάντα στην άκρη για όταν χρειαστεί, παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Πλέον, η δυνατότητα αυτή έχει υποχωρήσει στα 2,5 εκατ. βαρέλια, ενώ αναλυτές έχουν τονίσει ότι περιορίζεται μονάχα σε τρία βασικά μέλη του οργανισμού. Η μείωσή της σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανές κινήσεις του καρτέλ σε σχέση με πριν. Την ίδια στιγμή, κατά τους τελευταίους μήνες διαφαίνεται η δυσκολία αρκετών μελών του ΟΠΕΚ+, ανάμεσά τους και η Ρωσία, να ανεβάσουν την παραγωγή τους με βάση τις αποφάσεις που έλαβαν και

β) ο δεύτερος παράγοντας είναι τα μειωμένα αποθέματα στις βασικές χώρες-καταναλωτές του ΟΟΣΑ, τα οποία έφτασαν σε χαμηλό επταετίας το Νοέμβριο.

Ο ΙΕΑ είχε προειδοποιήσει σχετικά ότι “αν η ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται ισχυρά ή η παραγωγή απογοητεύσει, τότε τα χαμηλά αποθέματα και η περιορισμένη υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα σημαίνουν πως η αγορά πετρελαίου μπορεί να έχει ακόμη ένα έτος μεταβλητότητας το 2022″.

«Το σημαντικό στην περίπτωση του πετρελαίου σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι ότι η άνοδος δεν οφείλεται τόσο σε συγκυριακούς παράγοντες ή σε βραχυπρόθεσμες τάσεις. Είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της δραματικής έλλειψης παραγωγικών επενδύσεων στον κλάδο επί σειρά ετών. Κατ’ επέκταση, το θέμα είναι δομικό» λέει ο πετρελαϊκός αναλυτής της Κομισιόν.

Υπάρχει, όμως, και ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να κάνει μια άνοδο της τιμής ακόμα πιο εκρηκτική. Πρόκειται για τα options, που επίσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τον Απρίλιο του 2020.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής του Bloomberg, Τζαβιέ Μπλας, όταν η τιμή αυξηθεί κι άλλο, πάνω από τα 90-95 δολάρια, τότε αναλαμβάνει δράση η ‘μαγεία’ της αγοράς των options:

“Καθώς οι προοπτικές των μελλοντικών συμβολαίων αυξάνονται στα 100, 120 ή και 150 δολάρια το βαρέλι, οι τράπεζες που προεξόφλησαν τα συμβόλαια αυτά βρίσκονται ξαφνικά στη λάθος μεριά της συναλλαγής, δηλαδή με χασούρα. Επί της ουσίας σορτάρουν μέσα σε μια ανοδική αγορά. Έτσι, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ο μόνος τρόπος είναι ποντάροντας προς τα επάνω. Καθώς το πράττουν αυτό, ρισκάρουν να δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο: Οι τιμές ανεβαίνουν, οι τράπεζες αγοράζουν περισσότερα futures που προκαλούν κι άλλη άνοδο, που προκαλεί περισσότερες αγορές! Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως “γάμμα” (gamma) στην αγορά των options και η πετρελαϊκή αγορά την έχει βιώσει στο παρελθόν και προς τα επάνω και προς τα κάτω. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνη” καταλήγει.