Οι κάτοικοι της Αργεντινής δεν είναι ξένοι στην οικονομική αναταραχή, καθώς έχουν βιώσει μια σειρά από χρηματοπιστωτικές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται πάνω από το 100% και την αξία του νομίσματος της χώρας – το πέσο – να υποχωρεί κατακόρυφα, ακόμη και μερικοί από τους πιο σκληραγωγημένους από την κρίση πολίτες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των τιμών και του κόστους ζωής.
Ο δημοσιογράφος Valley Fontaine μίλησε σε πέντε Αργεντινούς για να μάθει ποια στρατηγική ακολουθούν στην παρούσα οικονομική ύφεση ώστε να τα βγάλουν πέρα.
1. Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Αργεντινής εκτινάχθηκε πέρα από το όριο του 100% τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πολλών καταναλωτικών αγαθών έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα μόλις ενός έτους. Έτσι, η εξοικονόμηση χρημάτων για μια ειδική αγορά ή ακόμα και για καθημερινά ψώνια μπορεί να σημαίνει ότι θα καταλήξετε να πληρώσετε υψηλότερη τιμή σε λίγους μήνες ή και εβδομάδες στη συνέχεια. Η απάντηση? Χρήση άτοκης πίστωσης. Ορισμένοι πολίτες έχουν την προσέγγιση «αγορά-τώρα-πληρωμή-αργότερα» εκμεταλλευόμενοι τις άτοκες πιστωτικές επιλογές που προσφέρουν πολλά σούπερ μάρκετ και καταστήματα ρούχων.
2. Ανταλλαγή
Με τις τιμές να αυξάνονται τόσο γρήγορα, ορισμένοι έχουν ξεμείνει από μετρητά πριν έρθει το τέλος του μήνα και δεν μπορούν να αντέξουν να αποκτήσουν ούτε τα βασικά. Η Τερέζα, καθαρίστρια από την πόλη Μαρ ντελ Πλάτα, ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της στο ενοίκιο. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι πηγαίνει στα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιεί ώστε να φθάσει στα σπίτια που καθαρίζει. Περνάει τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με πολύ μικρό διαθέσιμο εισόδημα και σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο, η 31χρονη έχει λίγες επιλογές για να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα. «Όταν μου τελειώσουν τα χρήματα, θα κάνω ωτοστόπ ή θα περπατήσω», λέει. Τι γίνεται όμως με τις άλλες δαπάνες; Η Τερέζα λέει στο BBC ότι το να βρει ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση τη βοήθησε να τα βγάλει πέρα χωρίς μετρητά.
3. Μαζική αγορά
Αλλά ακόμα και για εκείνους που μπορεί να τους απομένουν κάποια χρήματα στο τέλος του μήνα, ο πληθωρισμός που εκτοξεύεται στα ύψη αποδεικνύεται πρόβλημα. Η εξοικονόμηση λίγων πέσος όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις σας θα υποτιμηθούν γρήγορα. Εάν βάλετε 100.000 πέσος στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας τον Φεβρουάριο του 2022, θα έχετε 100.000 πέσος συν τόκους ετησίως. Αλλά καθώς το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του πληθωρισμού, τα πέσο σας θα αξίζουν λιγότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Τι κάνουν λοιπόν οι Αργεντινοί με τα χρήματα που μπορεί να έχουν περισσέψει στο τέλος του μήνα; Αγοράζουν προμήθειες αγαθών για αποθήκευση.
4. Αγοράστε δολάρια
Παρόλο που το πέσο είναι το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, πολλοί κάτοικοι έχουν ελάχιστη πίστη σε αυτό και προτιμούν να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε αμερικανικά δολάρια. Οχι μόνο πιστεύουν περισσότερο στη σταθερότητα του δολαρίου από το πέσο, αλλά έχουν επίσης ελάχιστη εμπιστοσύνη στις τράπεζες της χώρας και ως εκ τούτου προτιμούν να κρατούν τα δολάρια σε κάποιο ασφαλές μέρος του σπιτιού τους. Αλλά η αγορά δολαρίων στην Αργεντινή δεν είναι μια απλή συναλλαγή. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει το ποσό των δολαρίων που μπορούν να αποκτήσουν οι Αργεντινοί σε τράπεζες ή επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα 200 δολάρια το μήνα, για να αποφευχθεί η εξάντληση των περιορισμένων καταθέσεων σε δολάρια.
5. Ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε
Αλλά με την ισοτιμία να είναι τόσο υψηλή, το εισόδημα πολλών Αργεντινών δεν “επιτρέπει” την αγορά του αμερικανικού νομίσματος, ακόμα κι αν το βλέπουν ως ασφαλές καταφύγιο. «Δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράσω δολάρια και να υποτιμήσω τα πέσο στα χέρια μου», λέει η 25χρονη πωλήτρια καταστήματος Ρομπέρτα στο BBC.