Η πρώην αρχηγός της Αργεντινής τόνισε ότι δε θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2023, μετά την ποινή κάθειρξης έξι ετών που της επεβλήθη χθες (06/12), για απάτη και διαφθορά.

Συγκεκριμένα, στην Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ επεβλήθη ποινή έξι ετών κάθειρξης –αν και η πολιτική της ασυλία αποτρέπει την εκτέλεση της ποινής– καθώς και σε διά βίου στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, έπειτα από καταδίκη για απάτη και διαφθορά κατά τη διάρκεια των θητειών στην προεδρία, ετυμηγορία την οποία η Κίρσνερ αποδίδει στη «δικαστική μαφία».

Η πρώην αρχηγός του κράτους επεσήμανε ότι δε θα είναι «υποψήφια ούτε για τη Γερουσία, ούτε για την αντιπροεδρία, ούτε για την προεδρία» στις εκλογές του 2023, μοιάζοντας να απεμπολεί τη δυνητική, μελλοντική της ασυλία. Ωστόσο, αναμένεται να κατατεθούν εφέσεις.

Η 69άχρονη πολιτικός καταδικάσθηκε για κατάχρηση κατά την άσκηση των προεδρικών της καθηκόντων, στη δίκη για αναθέσεις συμβάσεων του δημοσίου στο πολιτικό της οχυρό, τη Σάντα Κρους (νότια), ενόσω ήταν αρχηγός του κράτους (2007 – 2015).

Τον Αύγουστο, ο εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και ισόβια στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Η κεντροαριστερή πρώην Πρόεδρος, η οποία –επτά χρόνια μετά την αποχώρηση από αυτό το αξίωμα παραμένει κεντρική (έως και… διχαστική) μορφή της πολιτικής σκηνής της Αργεντινής– διέψευδε πως διέπραξε οιοδήποτε αδίκημα. Οι νομικοί της εκπρόσωποι ζητούσαν την απαλλαγή της.

Από την αρχή της διαδικασίας κατήγγειλε «πολιτική» δίκη, διωγμό από δικαστές που κατ’ αυτήν «εργαλειοποιήθηκαν» από τη δεξιά, ιδίως την παράταξη των «μακριστών» (ο όρος παραπέμπει στον διάδοχο στην προεδρία, Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ήταν επικεφαλής την περίοδο 2015 – 2019).

Μακρύς δικαστικός αγώνας

Στο παρελθόν, φάνηκε να αναγγέλλει πως θα εγκαταλείψει την πολιτική, αναφέροντας ότι δε θα διεκδικήσει κανένα αξίωμα, θα γυρίσει «σπίτι». «Ας με βάλουν φυλακή», αποκρίθηκε.

Ωστόσο, η ποινή της, τόσο αυτή της φυλάκισης, όσο και εκείνη της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, δε θα ισχύσουν έως το πέρας των προσφυγών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπερ σημαίνει ότι θα περάσουν έξι ή επτά χρόνια, αν όχι περισσότερα.

Τον Αύγουστο, το εισαγγελικό αίτημα –δώδεκα χρόνια κάθειρξη– «πυροδότησε» ευρείες διαδηλώσεις υπέρ της Κίρσνερ σε πολλές πόλεις της Αργεντινής και τα βράδια, πολίτες συγκεντρώνονταν μπροστά από την κατοικία της, στο Μπουένος Άιρες. Αρκετές φορές, είχαν σημειωθεί επεισόδια με την αστυνομία.

Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές –απλοί πολίτες, συνδικαλιστές και μέλη περονιστικών οργανώσεων– συγκεντρώθηκαν σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, στον περίγυρο του δικαστηρίου, ψάχνοντας απελπισμένα σκιά εν μέσω του αφόρητου καύσωνα, σύμφωνα με το AFP.

Η καταδίκη «ήταν προδιαγεγραμμένη»

Οι οκτώ από τους δώδεκα συγκατηγορούμενους της Κίρσνερ στη δίκη, συμπεριλαμβανομένων ενός επιχειρηματία στον τομέα των ακινήτων, καθώς και πρώην στελεχών του οργανισμού οδοποιίας Vialidad Nacional, καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριάμισι έως έξι χρόνων. Τρεις απαλλάχθηκαν, ενώ, άλλος ένας επωφελήθηκε από την παραγραφή των αδικημάτων.

Η ποινή «ήταν προδιαγεγραμμένη. Η βασική ιδέα ήταν να με καταδικάσουν», ισχυρίσθηκε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, μερικά λεπτά μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας, καταγγέλλοντας το «παρακράτος» και τη «δικαστική μαφία».

Προχθές (05/12), παραλλήλισε τον διωγμό της με εκείνον του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του νέου Προέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος φυλακίσθηκε για διαφθορά (2018 – 2019), προτού ακυρωθεί η καταδίκη του, για διαδικαστικούς λόγους.