Οι αρχές της Αργεντινής συνέλαβαν χθες Πέμπτη άνδρα διότι έστρεψε πυροβόλο όπλο εναντίον της αντιπροέδρου της χώρας καθώς η Κριστίνα Κίρσνερ επέστρεφε στο σπίτι της, ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφάλειας Ανίμπαλ Φερνάντες.

Αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την εικόνα του προσώπου αυτού καθώς σημάδευε στο κεφάλι την πρώην πρόεδρο Κίρσνερ καθώς η νυν αντιπρόεδρος έβγαινε από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε στην κατοικία της.

«Τώρα το συμβάν θα αναλυθεί από το προσωπικό της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας», θα εξεταστούν «τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι διαθέσεις αυτού του προσώπου», είπε ο υπουργός Φερνάντες.

Αργεντινή: Ποια είναι η Κριστίνα Κίρσνερ

Η Κριστίνα Κίρσνερ είναι Αργεντινή πολιτικός, αντιπρόεδρος, με πρόεδρο τον Αλμπέρτο Φερνάντες, από τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της χώρας από το 2007 ως το 2015. Είναι χήρα του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρχνερ. Στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 2007 η Κριστίνα κατέβηκε με το κυβερνών κόμμα «Μέτωπο για τη νίκη».

Αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές με ποσοστό γύρω στο 45% των ψήφων και με διαφορά 20% από την κύρια αντίπαλό της, αποφεύγοντας έναν δεύτερο γύρο των εκλογών. Είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη εκλεγμένη. Ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου του 2007, ενώ το 2011 επανεξελέγη για δεύτερη φορά στο ίδιο αξίωμα και στις εκλογές του 2019 εξελέγη αντιπρόεδρος.

Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1953 στη Λα Πλάτα της επαρχίας Μπουένος Άιρες και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της. Στη διάρκεια των σπουδών της, γνώρισε το μετέπειτα σύζυγό της, Νέστορ Κίρχνερ και παντρεύτηκαν το 1975.

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε όταν έγινε μέλος του Κινήματος της Νεολαίας των Περονιστών. Στη διάρκεια του απολυταρχικού καθεστώτος μαζί με το σύζυγό της δίδαξαν Νομικά στο Ρίο Γκαγιέγος και σταμάτησαν να ασχολούνται με την πολιτική.

Η επάνοδός της θα γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και εξελέγη βουλευτής στη Σάντα Κρους το 1989, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1993.

Το 1995 εξελέγη γερουσιαστής στο Σάντα Κρους, ενώ το 1997 βουλευτής. Το 2001 επανεξελέγη γερουσιαστής.

Το 2003 συνετέλεσε στην εκλογή του συζύγου της στην προεδρία, καθώς η ίδια ανέλαβε την επικοινωνιακή του εκστρατεία.