Την πόρτα της εξόδου σε έξι δικαστές επειδή καθυστερούσαν δικαστικές αποφάσεις έδειξε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για πρώτη φορά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 γυναίκες δικαστές και συγκεκριμένα μια πρόεδρο Πρωτοδικών, 3 Πρωτοδίκες και οι 2 Ειρηνοδίκες, οι οποίες είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης και βάση νόμου έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στον δημόσιο τομέα ως υπάλληλοι.
Η μια εξ αυτών κατείχε τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, οι 3 κατείχαν τον βαθμό του Πρωτοδίκη και οι 2 τον βαθμό του Ειρηνοδίκη.
Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι δικαστές (δύο πρόεδροι πρωτοδικών, δύο πρωτοδίκες και δύο ειρηνοδίκες), καθώς επίσης και δύο εισαγγελείς (αντεισαγγελέας εφετών και εισαγγελέας πρωτοδικών).
Η παραπομπή των οκτώ είναι η πρώτη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων που ελέγχονται από την Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ με την είσοδο του νέου έτους ακολουθεί η δεύτερη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.
Οι περιπτώσεις των δικαστών που απολύθηκαν
Ειδικότερα, η πρόεδρος Πρωτοδικών ζήτησε μια ακόμα φορά αναβολή εκδίκασης και μόλις το αίτημά της απορρίφθηκε ομοφωνα, παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει οριστικά εκτός δικαστικού σώματος.
Η μία Πρωτοδίκης η οποία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι τώρα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια 10 πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα, στερήσεις μισθού 1 και 2 μηνών, κ.λπ.).
Η συγκεκριμένη είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115 υποθέσεων) με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο που υπηρετούσε.
Πρωτοδίκης πριν φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, το 2021 καθυστερήσεις 126 υποθέσεων πέραν το 8 μηνών, μεγάλο αριθμό μεταχρεώσεων (αφαιρέσεις) υποθέσεων σε άλλους συναδέλφους της, κατά το παρελθόν είχε σε βάρος της 12 πειθαρχικές αγωγές για καθυστερήσεις. Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχτηκε, ενώ με άλλες της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επίπληξη, κ.λπ. Για τις καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας.
Για τις περιπτώσεις των Ειρηνοδικών στην πράξη ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν, ομόφωνα, οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν ήδη αποφασιστεί από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Ο αντιεισαγγελέας εφετών και οι αναρτήσεις στο Facebook
Σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις, αλλά για αναρτήσεις του στο facebooκ.
Ο εν λόγω ζητούσε παραίτηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο είχε αποκαλέσει «εθνικό μειοδότη».