Οι μηχανικοί της Apple δουλεύουν πάνω σε ένα ρομπότ που θα μπορεί να ακολουθεί τους χρήστες μέσα στο σπίτι αλλά και σε μια επιτραπέζια συσκευή που θα χρησιμοποιεί ρομποτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τον Φεβρουάριο η Apple σταμάτησε τη λειτουργία της ομάδας «Special Projects Group» η οποία εργαζόταν πάνω στα σχέδια της εταιρείας για την κυκλοφορία ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η εταιρεία επένδυσε πολλά δισεκατομμύρια από το 2014 όταν και άρχισε να ασχολείται ενεργά με το προτζεκτ.

Η πρόθεση της Apple να ασχοληθεί με την ηλεκτροκίνηση εντάσσονταν στο γενικότερο πλάνο της εταιρείας να επεκταθεί σε νέες αγορές. Τα προηγούμενα μεγάλα νέα προϊόντα της εταιρείας ήταν το Apple Watch, που είναι μια επιτυχημένο προϊόν, και το Vision Pro. Το δεύτερο είναι ένα προϊόν που η Apple πιστεύει αρκετά, αλλά γνωρίζει καλά ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δημιουργεί σημαντικά έσοδα για την εταιρεία.

Το τμήμα μηχανικής υλικού της Apple και η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναλάβει το προτζεκτ ρομποτικής, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης. Επίσης δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν είναι σίγουρο αν αυτά τα προϊόντα θα βγουν ποτέ στην κυκλοφορία.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι η Apple ψάχνει νέες πηγές εσόδων. Με τη ρομποτική, η κατασκευάστρια του iPhone θα μπορούσε να «μπει» σε περισσότερα σπίτια των καταναλωτών, επωφελούμενη από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Apple θέλει να κάνει «μπάσιμο» στα έξυπνα σπίτια

Πριν η Apple προχωρήσει στην ακύρωση των πλάνων για το δικό της όχημα, δήλωσε στα κορυφαία στελέχη της ότι το μέλλον της εταιρείας περιστρέφεται γύρω από τρεις άξωνες. Την αυτοκινητοβιομηχανία, τα έξυπνα σπίτια και τη μικτή πραγματικότητα. Τα οχήματα δεν υπάρχουν πλέον στο «κάδρο», το Vision Pro έχει ήδη κυκλοφορήσει και έτσι η Apple μπορεί να εστιάσει στα λεγόμενα «έξυπνα σπίτια».

Το πλάνο για μια επιτραπέζια συσκευή ρομποτικής έπεσε στο τραπέζι και πριν από μερικά χρόνια και σύμφωνα με το Bloomberg «κέρδισε» τα υψηλόβαθμα στελέχη, ωστόσο υπήρξε έντονη ανησυχία για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν πολλά χρήματα για μια τέτοια συσκευή. Τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανοίξει νέους ορίζοντες τα πλάνα που σχετίζονται με τη ρομποτική φαίνεται πως πήραν και πάλι ζωή.

Στην ιστοσελίδα της Apple υπάρχει μια αγγελία για θέσεις εργασίες που σχετίζονται με τη ρομποτική, γεγονός που δείχνει ότι προσπαθεί να μεγαλώσει τις ομάδες που εργάζονται πάνω στο έργο.

«Αναζητούμε καινοτόμους και εργατικούς ερευνητές και μηχανικούς ρομποτικής που θα μας βοηθήσουν να ερευνήσουμε, να ορίσουμε και να αναπτύξουμε σύνθετα ευφυή ρομποτικά συστήματα και εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει η περιγραφή της θέσης εργασίας.

Τι έχουν κάνει οι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην ρομποτική

Εάν το έργο προχωρήσει, η Apple δεν θα είναι ο πρώτος τεχνολογικός γίγαντας που θα αναπτύξει ένα οικιακό ρομπότ. Η Amazon παρουσίασε μια συσκευή με την ονομασία Astro το 2021, το οποίο σήμερα κοστίζει 1.600 δολάρια. Η εταιρεία δεν προχώρησε σε μαζική παραγωγή και μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα εξειδικευμένο προϊόν. Η Amazon παρουσίασε πέρυσι μια εκδοχή του ίδιου ρομπότ που στοχεύει στις επιχειρήσεις και όχι στους οικιακούς καταναλωτές καθώς λειτουργεί ως φύλακας ασφαλείας.

Η Amazon παραμένει η πιο δραστήρια εταιρεία στον τομέα καθώς το 2022 συμφώνησε να αποκτήσει την iRobot αλλά οι ρυθμιστικές αρχές «μπλόκαραν» το deal. Άλλες εταιρείες έχουν παρουσιάσει την ιδέα των ρομπότ που έχουν το μέγεθος ενός ανθρώπου και μιμούνται τις κινήσεις του, αλλά για την ώρα κανένα από αυτά τα προτζεκτ δεν έχει περάσει στη φάση της μαζικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: