Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κυκλοφορήσει μια αυτόνομη εφαρμογή με την ονομασία Apple Music Classical, η οποία θα είναι διαθέσιμη χωρίς πρόσθετο κόστος στους υπάρχοντες συνδρομητές της υπηρεσίας Apple Music από τις 28 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Apple, ο κατάλογος της νέας εφαρμογής θα περιλαμβάνει πάνω από πέντε εκατομμύρια μοναδικά κομμάτια και χιλιάδες αποκλειστικά άλμπουμ.

Όπως αναφέρει το CNBC, πολλά κλασσικά κομμάτια έχουν ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει σε διαφορετικές εκδόσεις και με διαφορετικούς ερμηνευτές, αλλά η Apple σημειώνει ότι η αυτόνομη εφαρμογή θα προσφέρει «πλήρη και ακριβή μεταδεδομένα» καθώς επίσης τη δυνατότητα «αναζήτησης ανά συνθέτη, έργο, μαέστρο ή ακόμα και αριθμό καταλόγου».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία απέκτησε την υπηρεσία streaming κλασσικής μουσικής Primephonic τον Αύγουστο του 2021.

Για την χρήση του Apple Music Classical θα απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ μια έκδοση για το λειτουργικό σύστημα Android θα είναι σύντομα διαθέσιμη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές δισκογραφικές

Σε μια παράλληλη… μουσική εξέλιξη η Apple ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την startup Gamma, πνευματικό τέκνο του πρώην δημιουργικό διευθυντή του Global Music της Apple, Λάρι Τζάκσον, και του βετεράνου της μουσικής βιομηχανίας Άικ Γιούσεφ.

«Οι καλλιτέχνες που διαμορφώνουν τη σημερινή κουλτούρα δεν δημιουργούν μόνο μουσική, αλλά και βίντεο, ταινίες, podcasts, μόδα και πολλά άλλα», δήλωσε ο Τζάκσον. «Δεν πρέπει να περνούν από πολλά εμπόδια και συνεχείς ελέγχους για να εκφραστούν».

Σύμφωνα με την Gamma, θα υποστηριχθεί η δημιουργία περιεχομένου – είτε πρόκειται για μουσική, βίντεο ή podcast – και θα παρέχει διανομή ήχου και βίντεο μέσω της Vydia, μιας εταιρείας που απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτες δουλειές της εταιρείας θα περιλαμβάνουν συνεργασίες με τον Snoop Dogg, τον Rick Ross και τη Naomi Campbell. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Eldridge του επενδυτή Τοντ Μπόελι, του οποίου οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και την ομάδα μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers.

Μεταξύ των επενδυτών της startup περιλαμβάνεται επίσης το ανεξάρτητο στούντιο A24.

Διαβάστε περισσότερα