search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

CNBC: Η Ρεβυθούσα σώζει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση (video)

To CNBC επισκέφθηκε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

221103152029_revithousa

Τον μοναδικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα στη Ρεβυθούσα, ο οποίος  παραλαμβάνει, αποθηκεύει και μετατρέπει το κρίσιμο καύσιμο σε αέριο, επισκέφθηκε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρώπη έσπευσε να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και φαίνεται ότι απέτρεψε το χειρότερο σενάριο για τον φετινό χειμώνα – κυρίως χάρη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Για χρόνια, η Ευρώπη εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο από αγωγούς. Αλλά όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει σε αυτές τις ροές φυσικού αερίου, στράφηκε δυναμικά προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μια ευέλικτη πηγή ενέργειας που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αυστραλία και την Αλγερία.

Η Ευρώπη έχει γεμίσει με επιτυχία τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 95%, πράγμα που σημαίνει ότι όλα θα είναι εντάξει αυτόν τον χειμώνα. Αλλά ο επόμενος χειμώνας είναι μια διαφορετική ιστορία.

Επειδή η Ευρώπη ήταν τόσο εξαρτημένη από τη Ρωσία, έχει περιορισμένη ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να κατασκευάσουν νέες υποδομές για να είναι σε θέση να εισάγουν περισσότερο από αυτό.

Το αφιέρωμα του CNBC στη Ρεβυθούσα

Διαβάστε ακόμη: