Η Apple καταστέλλει τον ανταγωνισμό μέσω των όρων που επιβάλλει για τις εφαρμογές που πωλούνται στο App Store, καταγγέλλουν οι γενικοί εισαγγελείς 34 αμερικανικών πολιτειών, μαζί με την Περιφέρεια της Κολούμπια όπου βρίσκεται η Ουάσιγκτον.

O αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας έχει επανειλημμένα δεχθεί επικρίσεις για το AppStore, καθώς χρεώνει προμήθεια στις εταιρείες που προσφέρουν εφαρμογές και δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν δικά τους συστήματα πληρωμών.

Η υπόθεση στην οποία παρενέβησαν οι γενικοί εισαγγελείς αφορά την αγωγή που είχε υποβάλλει κατά της Apple η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, η οποία προσπάθησε να εισαγάγει δικό της σύστημα πληρωμών αλλά συνάντησε την άρνηση της Apple.

Η Epic έχασε πέρυσι την δίκη, υπέβαλε όμως έφεση επιμένοντας στον ισχυρισμό της για μονοπωλιακή συμπεριφορά στο App Store.

«Η συμπεριφορά της Apple έβλαψε και συνεχίζει να βλάπτει τις εταιρείες εφαρμογών και εκατομμύρια πολίτες» υποστηρίζουν οι 35 γενικοί εισαγγελείς σε έγγραφο που υπέβαλαν κατά την εκδίκαση της έφεσης.

«Η Apple συνεχίζει να μονοπωλεί τη διανομή εφαρμογών και τις λύσεις πληρωμών εντός των εφαρμογών. Καταπνίγει τον ανταγωνισμό και συγκεντρώνει υπερκέρδη στη βιομηχανία smartphone, ύψους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο».

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι προμήθειες που χρεώνει η Apple σε ορισμένες εταιρείες εφαρμογών, από 15 έως 30%, παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Υποστηρίζουν ότι η αρχική απόφαση αθώωσης της Apple ήταν εσφαλμένη επειδή δεν έλαβε υπόψη τα μειονεκτήματα της πολιτικής της Apple και έκρινε ότι ένας βασικός αντιμονοπωλιακός νόμος δεν ισχύει για τα μη διαπραγματεύσιμα συμβόλαια που επιβάλλει η Apple στους δημιουργούς.

«Το παράδοξο είναι ότι επιχειρήσεις με αρκετή δύναμη στην αγορά ώστε να επιβάλουν μονομερώς συμβόλαια προστατεύονται από τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο –οι ίδιες εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες δημιουργούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τον ανταγωνισμό» υποστηρίζουν στο έγγραφό τους.

Η Apple αναμένεται να απαντήσει στο δικαστήριο τον Μάρτιο. Την Πέμπτη δήλωσε πως ελπίζει ότι η έφεση θα απορριφθεί.

Την ίδια μέρα πάντως κατέθεσαν εναντίον της στο δικαστήριο ακτιβιστές και καθηγητές πανεπιστημίου.