Στα 152.552.968 ευρώ ανέρχεται πλέον ο προϋπολογισμός του προγράμματος απονιτροποίησης μετά την υπερδέσμευση επιπλέον πόρων ύψους 52,5 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πράξεις αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, ιδιαίτερα δε εκείνων που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Έχοντας ως στόχο την στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνει η ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η υπερδέσμευση του προγράμματος απονιτροποίησης με επί πλέον 52,5 εκατ. ευρώ, φθάνοντας έτσι στα 152.552.968 ευρώ, αποτελεί μια ακόμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και σαφής απόδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακρίνει την κυβέρνησή μας. Ενισχύουμε τους γεωργούς και μειώνουμε τη χρήση των χημικών στο χωράφι, σε μια προσπάθεια για προστασία των υδάτινων πόρων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια».

Η συμμετοχή των παραγωγών στην 6η πρόσκληση της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν μεγάλη, καθώς υπεβλήθησαν περί τις 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ήταν ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.

Πλέον, με την αύξηση του προϋπολογισμού θα μπορέσουν να ενταχθεί το σύνολο των γεωργών και των επιλέξιμων εκτάσεων.

Στόχος της Δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) ενώ η αριθ. 1166/183009/26.06.2024 Πρόσκληση (6η Πρόσκληση) αφορά στους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής – Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.

Διαβάστε ακόμη: