search

MAIN STREET

Απώλειες για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σήμερα καθώς επικρατούν ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

Οι κλάδοι εξόρυξης και πετρελαίου - φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 2% και ηγούνται της πτώσης, αύξηση κατά 0,6% των μετοχών του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με πτώση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς επικρατούν ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται με απώλειες από το πρωί σημειώνοντας πτώση 0,6%.

Οι κλάδοι εξόρυξης και πετρελαίου – φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 2% και ηγούνται της πτώσης ενώ η αύξηση κατά 0,6% των μετοχών του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης προσπαθεί να ανακόψει την πτωτική τροχιά του δείκτη.

Σημειώνεται ότι το κλίμα ήταν παρόμοιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρούν σε γενικές γραμμές, επιβαρυμένες από τους σημαντικούς δείκτες των ΗΠΑ που υποχώρησαν περισσότερο από 1% καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε στο CNBC ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν την οικονομία των ΗΠΑ με τις δαπάνες τους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το 2023.

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν πλεονάζουσα εξοικονόμηση $1,5τρισ. από προγράμματα τόνωσης μετά την πανδημία της COVID19 και ξοδεύουν 10% περισσότερα από ό,τι το 2021.

«Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα πάντα και αυτό το τρισεκατομμύριο δολάρια θα εξαντληθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους», σχολίασε ο Dimon. «Όταν κοιτάς μπροστά, αυτά τα πράγματα μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν μια ήπια ή σκληρή ύφεση για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν».

Στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων αυτή την ώρα και με βάση τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 2,3%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Το ποσοστό είναι μια αναθεώρηση προς τα πάνω από προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,2% και 2,1% αντίστοιχα που είχαν δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου πρόσφεραν τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη, ενώ γεωγραφικά, η Ιρλανδία είχε τις καλύτερες επιδόσεις με ανάπτυξη 2,3%.

Διαβάστε ακόμη: